Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma délután szavaz a parlament a különleges jogrendről szóló törvényjavaslatról, amelynek szövege -  elfogadása esetén -  még ma megjelenik a Magyar Közlönyben. Hatályba lépésével általános rendezvényszervezési, rendezvénytartási és gyülekezési, valamint este 8-tól kijárási tilalom jön többek között- emlékeztetett az operatív törzs mai tájékoztatójának kezdetén Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Az elmúlt napok adatai mutatják, hogy a járványnak nagyon intenzív szakaszában vagyunk, Európa szerte, így Magyarországon is nagy mértékben nő a betegek száma. A járványügyi szakemberek folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet, jellemzően a WHO eljárásrendje szerint járunk el és hozunk intézkedéseket - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetését követően.

Keddi statisztika

4140 új eddig összesen 118 918 fertőzött Magyarországon. 103 új elhunyt, eddig összesen 2596 halott. 27 585 gyógyult, 88 737 aktív fertőzött, 6153 kórházi beteg, 461 lélegeztetett beteg.

Elmondta, a keddre elhunyt 103 beteg közül a legfiatalabb 32, a legidősebb 98 éves volt.

Küzdünk és tesszük napról napra a dolgunkat, hogy a járványgörbét ellaposítsuk. Ez szükséges ahhoz hogy az ellátórendszereink működőképesek maradjanak - fogalmazott. A kórházi betegek száma is egyre növekszik, ezért kell minden intézkedést meghozni a járvány lassítása érdekében. Nagyon fontos, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ehhez törekedni kell a fertőzés elkerülésére - tette hozzá a tisztifőorvos.

Szavai szerint a fertőzés továbbadásának a minimalizálása,  az egészségügyi ellátórendszer biztonságos működtetése és a gyógyulás gyorsítása az a hármas cél, ami a döntéshozókat a döntések meghozatalában motiválja. Az elmúlt napon egymillió favipiravirt tartalmazó gyógyszer érkezett Kínából, további egymilliót várunk Japánból. A favipiravir a betegség kezdeti szakaszában rendkívül hatékonyan alkalmazható.

A kontaktusok számának csökkentését célozzák az elfogadásuk esetén a mai napon bevezetendő intézkedések is - jegyezte meg Müller Cecília, hozzátéve, hogy új eljárásrend került kiadása, ami lehetővé teszi az ellátás zavartalanságát, ez már a 10. a sorban.

A tisztifőorvos megerősítette, fontos, hogy a krónikus betegek jó egészségi állapotban legyenek, amikor esetleg fertőzötté válnak, ehhez javasolt az influenza elleni védőoltás felvétele. A vakcinákkal kapcsolatban türelmet kért, mondván még ezen a héten újabb szállítmány érkezik a területre.

A járvány nem kedvező irányba változik, a 44. hétről a 45.hétre a pozitivitási esteszám a másfélszeresére nőtt, ez 10794 főt jelent. November 4-én detektálták a legtöbb pozitív esetet, 5319 főt.

A járvány kezdete óta, a pozitív személyek életkor szerinti megoszlása a következő:

40-49 éves 25 százalék,

65 éves vagy idősebb 15 százalék,

15 évesnél fiatalabb 4 százalék.

Az elmúlt héten a fertőzöttek átlagéletkora 45 év volt, egy héttel korábban 46 év.

Százezer azonos korú lakosra vetítve a 20-29 éves fertőzöttek száma 1540 fő, a 30-39 éveseké 1331 fő, a 40-49 éveseké 1631 fő, az 50-59  éveseké 1473 fő, a 60-79 éveseké  1589 fő, a 80 felettieké 1408 fő.

Az 1-2 éves korosztályban a legalacsonyabb a fertőzöttek száma.

Területi megoszlás szerint:

A 45. héten az új esetek 22 százalék budapesti, 15 százaléka Pest megyei, 9 százaléka Győr-Moson-Sopron megyei.

Győr-Moson-Sopronban egy hét alatt megduplázódott, Pest megyében 90 százalékkal, Tolnában 85 százalékkal, Békésben és Budapesten több mint 80 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma a 44. hétről a 45. hétre

A járvány kezdetétől számolva Budapesten 28722 fő, Pest megyében 14851 fő,  Győr-Moson-Sopron megyében 8048 fő megbetegedését igazolták.

Százezer lakosra vetítve a megbetegedési arány a 45. héten nem a fővárosban, hanem Győr-Moson- Sopron megyében volt a legmagasabb. Az országos átlag 100 ezer főre 1174 fő, a legmagasabb Győr-Moson-Sopronban, Budapesten és Nógrád megyében, Somogyban, Békésben és Tolnában pedig a legalacsonyabb - sorolta a számokat a tisztifőorvos.