Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közoktatási intézmények dolgozóinak tesztelési tapasztalatai rendkívül pozitívak - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Álhírnek nevezte azt, hogy a tesztelésben résztvevő orvostanhallgatók nem kapnak megfelelő védőfelszerelést, vagy napi háromszori étkezést.

A kirendelt egyetemistákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásainak megfelelően ellátják plexi arcvédő pajzzsal, FFP2-es maszkkal, kapnak kesztyűt és védőköpenyt is. Mivel egészséges populáció teszteléséről van szó, ezért nem szükséges a gyanús estekhez szükséges védőfelszerelés.

Müller Cecília országos tisztifőorvos  a ma délelőtt publikált statisztikák elismétlése után arról beszélt, hogy

a folyamatos adatszolgáltatás miatt a közeljövőben is lehetnek olyan napok, amikor kiugrónak tűnő számadatot látunk.

A központi oldalon feltüntetett PCR teszten túl többen antigén alapú gyorsteszttel diagnosztizálnak fertőzött személyt, ami nagyon jó diagnosztikus eszköz - fogalmazott Müller Cecília. (Az NNK honlapján még mindig elérhető az a közlemény, amely a főváros szűrőprogramjára reagálva az antigén-teszteket szűrésre alkalmatlannak nyilvánítja. A szerk.)

Az elvégzett összes PCR teszten túl további 13578 antigén gyorsteszt elvégzése történt meg az OMSZ, az NNK szűrőbuszai és az egészségügyi szolgáltatók segítségével. A vizsgálatokat a gyanús esetek diagnosztizálása érdekében végezték el orvosi, jellemzően háziorvosi indikációra.

A tesztek számát frissítették az antigén tesztekkel - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Csütörtöki statisztika

6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a központi honlap szerint.Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.
A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti.
7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Egy nap alatt 18301 mintavételre került sor, a tesztek 34,75 százaléka mutatta ki a vírus jelenlétét.

A célzott csoportos tesztelés eredményeiről jövő héten tájékoztatnak.

Állandó fertőzöttségi szint van Magyarországon, a kórházi betegek száma tartósan, kiegyenlítetten magas, ami jelentősen terheli az ellátórendszert

- fogalmazott a tisztifőorvos.

Az intézkedések közül kiemelte, hogy rendeletmódosításnak köszönhetően a gyógyászati segédeszköz vény lejárati határidejét, valamint a szakorvosi rendelvényhez kötött gyógyszer rendelésének lejáratát meghosszabbították, előbbit a vészhelyzet után 30, utóbbit 90 nappal.

A fertőzés elkapására hajlamosító tényezőkre kitérve megerősítette az időskort, a , krónikus megbetegedéseket, a dohányzást és a kóros elhízást.

Figyeljünk a beltéri levegő minőségére, különben a levegőben feldúsulhatnak kórokozók és a fertőződés lehetősége sokkal magasabb. Szellőztessünk hatékonyan, ne hűtsük ki a szobát, hanem rövid, gyors kereszthuzattal biztosítsuk a légcserét - tanácsolta Müller Cecília.