Mára 21 helyszínen lehet felvenni az oltást. Elsőként az adott intézményben dolgozó, majd a vonzáskörzetbe tartozó egészségügyi dolgozóknak, háziorvosoknak, alapellátóknak lesz elérhető az oltás.

Jövő év elején már 25 ponton oltanak. Az egészségügy dolgozókat követően a szociális intézetek lakói és dolgozói következnek, majd az oltóanyag mennyiségétől függően bővítik a kört a legmagasabb kockázatot viselőkkel, akik első vonalban ki vannak téve a fertőződés veszélyének - fejtette ki a tisztifőorvos.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráltakkal és a leveleket visszaküldőkkel együtt már közel 600 ezer fő jelezte, hogy felvenné az oltást, akik még nem regisztráltak, ezt változatlanul, időkorlát nélkül megtehetik  - tette hozzá Müller Cecília.

Szerdai statisztika

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234 fő, az aktív fertőzöttek száma 165 880 főre csökkent. 6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen.

A védőoltás beadásáról elismételte, a jelentkezőnek ki kell tölteni egy kérdőívet, majd orvosi vizsgálat következik, s ezek alapján dönt az oltóorvos a beadásról. Egyik védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, de megakadályozza a súlyos lefolyást vagy a halálos kimenetelt - hangsúlyozta Müller Cecília, kiemelve, hogy az oltás mellett sem feledhetjük az aspecifikus védekezési módokat, a higiénés szabályok betartását. Nem kell tartanunk a védőoltásoktól, ezek már bizonyítottak, ennek a vakcinának is van előtörténete - hangsúlyozta.

A mellékhatásokra térve elmondta, mint minden gyógyszernek és védőoltásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, amelyek  jellemzően nem gyakoriak és enyhék. Általában helyi reakciókat látni, fájdalom bőrpír, duzzanat alakulhat ki a beoltás helyén, ami magától elmúlik. Ritkán előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, levertség, pszichés, pszichoaktív hatás, amit maga az oltakozás ténye vált ki, mert az mégiscsak egy invazív beavatkozás- fogalmazott a tisztifőorvos.

Nagyon ritkán előfordulhat allergiás reakció, de ennek az elhárítására az oltóhelyek fel vannak készülve.

Az első 4 nap során 3789 egészségügyi dolgozót oltottak be.

A kedvezőbb járványügyi adatok nem jelentik azt, hogy a járványügyi éberséget fel kéne adni, arra kell készülni, hogy higiénés szabályokat hosszabb ideig be kell tartanunk - figyelmeztetett Müller Cecília.

A szennyvízvizsgálat az 52. héten Debrecenben és Kaposváron növekvő koncentrációt mutatott, Egerben, Győrben, Szombathelyen csökkenőt, máshol stagnált a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Mindent meg kell tenni a járvány megfékezése érdekében - mondta a tisztifőorvos, türelmet kért és úgy fogalmazott, hogy valószínűleg már több van mögöttünk, mint előttünk.

Kérdésekre válaszolva elmondta még:

  • Az elhunytak átlagéletkora 75-76 év, a járvány kezdete óta az összes elhunytat figyelembe véve 3 százalékuknál nem találtak alap- vagy krónikus betegséget.
  • Az orosz vakcinát az NNK-ban tárolják, ez lehetőséget ad tudományos vizsgálódásra az orosz féllel közösen és teret nyit, hogy esetleg egy újabb vakcinát bocsássanak a lakosság rendelkezésére.
  • Az új mutáns törzs nem veszélyesebb az eddig ismertnél. Valóban sokkal gyorsabban terjed, a reprodukciós rátája a duplája a korábbi vírusnak, jellemzően a fiatalok között terjed nagyon gyorsan, de nem okoz súlyosabb tüneteket.
  • A fertőzések számának csökkenését a halálozások számának visszaesése csak késéssel követi.
  • Jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon.
  • Önmagában egy ételallergia nem jelenti azt, hogy valaki nem oldható, ezért is szükséges a kérdőív és az orvosi vizsgálat, ami alapján az oltóorvos dönt az oldhatóságról.
  • Van oltási terv, ezt hamarosan nyilvánosságra hozzák.