Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Müller Cecília a járványügyi adatok elismétlésével kezdte az operatív törzs tájékoztatóját. Az elhunytak számát továbbra is kedvezőtlennek nevezte, az áldozatok között ismét vannak fiatalabbak és középkorúak, a legfiatalabb elhunyt 52 éves, a legidősebb 97 éves volt.

Nem változott az elhunytaknál beazonosított krónikus betegségek köre, jellemző a szív- érrendszeri valamint az anyagcsere és a daganatos betegség. A diagnózisok a magyar megbetegedési viszonyokat mutatják - mondta Müller Cecília.

Szerdai statisztika

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029 főre csökkent. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig közel 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, 25 oltópontot működik, a lista megtalálható az NNK és a koronavirus.gov.hu honlapon.

Sokan kívánnak élni az oltakozás lehetőségével, az oltópontoknak nagy a forgalma ezért javasolt az email-es felkeresés - tanácsolta a tisztifőorvos. Az oltópontok közé a városi kórházak is beléptek, egyelőre csak a saját munkavállalóikat oltják, de az a terv, hogy az oltóanyag mennyiségének függvényében ezeket is bevonják és  háziorvos oltását is tervezik. Rájuk oltóorvosként is számítanak.

Az egészségügyi dolgozók oltása után, a második körben a szociális otthonok, idősotthonok következnek, az igényfelmérés már elindult, a legnagyobb létszámú intézményekkel kezdik. A tisztifőorvos arra kérte az intézményi orvosokat, hogy minél előbb vegyék fel a védőoltást, mert rájuk jelentős munka hárul helyben az  előkészítésben. A lakók és a dolgozók is az intézményben kapják meg az oltást, mobil oltócsoportokat küldenek majd a helyszínre, amelyeket minden szükséges felszereléssel ellátnak.

Kérdésekre válaszolva elhangzott még:

  • Eddig 78 ezer fő beoltására elegendő mennyiség érkezett az országba a Pfizer-vakcinából, a további adagokat hetente szállítják, már megkapták a szállítási időpontokat.
  • A védelmi intézkedések indokoltak, de a fenntartásukról a kormány dönt.
  • Eddig nem azonosították be az új vírus-mutánst, de zajlanak a vizsgálatok, ma is érkeznek ezzel kapcsolatos adatok.
  • Még mindig van néhány ezer adag az influenzaoltásból, de a gyártó további 360 ezer adagot is legyártott.
  • Nincs influenzajárvány az országban, a járványos küszöbérték felét éri el a jelentett esetek száma
  • A koronavírus vakcina első adagja után még meg lehet fertőződni és tovább is lehet adni a vírust.
  • A háziorvosi rendelők alkalmasak az oltás beadására, fel vannak szerelve minden ehhez szükségessel, sürgősségi táskával, gyógyszerekkel az esetleges allergiás reakciók elhárításához és hűtővel az oltás tárolásához. A tömeges oltás lebonyolítása ugyanakkor szervezést igényel.
  • A Pfizer-vakcina a mínusz 70 fokos tárolásból kivéve a normál hűtőben még 5 napig biztonságosan tárolható, ahol tehát nem áll rendelkezésre ultrahűtő, oda csak annyi adagot szállítanak, ami 5 nap alatt eloltható.
  • A szokásos PCR teszt nem mutatja ki az új mutánst.
  • Az eddig beoltott közel 21 ezer egészségügyi dolgozó köréből 5 oltási eseményt jelentettek, ezeket mind a gyártó, mind az OGYÉI vizsgálja. Jellemzően kiütéses, izomremegéses tünetet, illetve olyan reakciók  amik nem tűnnek súlyosnak de még zajlik a részletes vizsgálat.