Az egész világon a pandémia 3. hullámát éljük, napról napra exponenciálisan nő a fertőzöttek száma.  Az elmúlt 24 órában is közelebb voltunk a 3 ezer új fertőzötthöz, mint a 2 ezerhez - mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy több helyen működnek szűrőbuszok a gyors mintavétel érdekében.

A 3. hullám elindulását jellemzően a variánsok okozzák a világban, amelyek már mindenhol jelen lehetnek. Ez súlyos újabb járványhullámot indított el a közelünkben is, Portugália, Csehország, Szlovákia már rendkívül nehéz helyzetben került valószínűleg a mutációk miatt - tette hozzá Müller Cecília.

Hétfői statisztika

2623 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 405 646 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 308 650 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 649 fő.

Korábban azt a tényt írták le a szakértők, hogy az új variánsok sokkal fertőzőbbek, de nem okoznak súlyosabb megbetegedést, ez a tézis megdőlni látszik.

Arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba, mert súlyosan zajlik náluk a betegség. Ez az egészségügyi ellátórendszerre is többletterhet ró ismételten - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A lélegeztetőgépen lévők száma is negyedével nőtt rövid idő alatt. Ezek az adatok mindenképpen fokozott óvatosságra intenek és arra, hogy védelmi intézkedéseket nagy fegyelemmel betartsuk - fogalmazott Müller Cecília.

A variánsok itthoni elterjedését az NNK adatai is jelzik, máig 378 főnél mutatták ki az angol variánst, további 34 főnél egyéb más variánst találtak, de ezek nem jelentősek járványügyi szempontból. Brazil és dél-afrikai variánst még nem tudtak kimutatni. Intő jel, hogy a 378 közül mindössze 10 főnél volt utazási előzmény, a többiek Magyarországon fertőződtek meg, közösségi terjedésnek vagyunk tanúi  - fejtette ki Müller Cecília.

Fontos a következő két hét

A tisztifőorvos megerősítette, a jelen tudásuk szerint a brit variáns ellen is hatásosak a Magyarországon alkalmazott védőoltások. Nagyon fontos az előttünk álló két hét, amikor több oltást be tudunk adni, mint eddig összesen, a nyugat és keleti szállítmányoknak egyaránt köszönhetően - hangsúlyozta.

Müller szerint uniós összehasonlításban jól állunk átoltottsággal, mert míg az EU átlag 3,9 százalék, itthon 4,6 százalék.

Mindenki figyelje a telefonját és az értesítést, amit kap a háziorvostól, és ha jogosulttá vált a védőoltás felvételére, ne válogasson, mert mindegyik hatásos - kérte a tisztifőorvos.

Az újonnan belépő  Sinopharm vakcina teljes, elölt vírust tartalmaz, ez a széles antigén paletta sokkal jobban megmozdítja az immunrendszert, ezért tartósabb és magasabb fokú védelmet adhat - jegyezte meg.

Hozzátette, ez a vakcina erőteljes immunválaszt vált ki, ezért a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel technológiával tervezik. A döntésnél mindig a haszont és a kockázat kell összehasonlítani, minden késlekedés nyitva hagyja a kaput a fertőződés lehetőségére. Ennek vírusnak az immunológiája furcsa kihívásokat is tartogat, nem tudjuk előre megmondani, hogy kinél hogyan zajlik le a fertőzés - magyarázta. Nincs az a vakcina ami 100 százalékos védelmet biztosít, de az eddigiek a leírások szerint 70 százalék fölöttit hatásosságúak, ami nagyon jó eredmény - fejtegette a tisztifőorvos.

18 év fölött bárkinek adható a kínai vakcina

Kiemelte, a Sinopharm 18 éves kortól bárkinek adható. Elterjedt a hírekben, hogy a 60 év felettiekkel nincs elég tapasztalat, ami gyakorlatilag majdnem minden vakcináról elmondható. Bizonyos életkor felett az immunrendszer nem reagál annyira aktívan az oltóanyagra, de ettől függetlenül megvéd a szövődménytől és a halálos megbetegedéstől, ami Müller szerint elég indok, hogy éljünk vele.

Előfordulhatnak oltási reakciók, ezek általában helyiek, bőrpír, duzzanat, fájdalom, nyirokcsomó duzzanat a 2. adag beadást követően hőemelkedés, láz, izomfájdalom, elesettség is lehet, mintha influenzás lenne valaki. Ez elmúlik gyorsan, és természetes.  A nem kívánatos események ritkák, ezeket gyűjtik - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, a romló járványügyi adatok fokozott óvatosságra és figyelemre intenek, de nem szeretnénk szigorítani.