Koronavírus: a szennyvízből kiderült, hol nő a napokban a fertőzöttek száma

Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein, valamint Debrecenben növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a 36. héten végzett szennyvízvizsgálatok - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Szepesi Anita, 2020. szeptember 8. kedd, 18:03
Fotó: Getty Images

Az NNK korai előrejelzőrendszere szerint a 36. héten Budapest északi és központi területein, valamint Nyíregyházán és Debrecenben növekvő tendenciát mutat a szennyvízben az új koronavírus örökítőanyag mennyisége. A kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés - írja az NNK:

Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

HOZZÁSZÓLÁSOK