A dél-pesti centrumkórházban, ahol Szlávik dolgozik, 30 embert ápolnak, közülük 5-6 beteget az intenzív osztályon. Szlávik János szerint az idősek most fegyelmezettebbek, jobban védik magukat, a fiatalok között azonban gyorsan terjed a vírus, de közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket - hangzott el a műsorban.

Az infektológus szerint sokan úgy tartják, hogy a fiatalok megbetegedését több héttel követi az időseké, nem lehet tehát hátradőlni. Fontos, hogy már tudjuk: a veszélyeztetettek megvédhetik magukat, ha maszkot hordanak mindenhol, folyamatosan fertőtlenítik a kezüket és kerülik a közeli kapcsolatot a fiatalabb hozzátartozóikkal.

Szlávik János sose tartotta aggasztónak a magyarországi halálozási adatokat, ezek ugyanis lakosságarányosan nem magasak. Nem állunk jól viszont a járvány terjedésével, aggasztó a több száz új fertőzött naponta.

Az infektológus szavai szerint riadva látja, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot, az embereknek elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve.