A július 15-től életbe lépett beutazási szabályok a járványügyi helyzet szerint csoportosították az országokat, zöld, sárga és piros színnel jelölve a fertőzés kockázatát. Beutazáskor a zöld országokból érkezők korlátozás nélkül beléphetnek, a sárga illetve piros országokból érkezőknek két negatív PCR-tesztet kell bemutatni a kéthetes karantén elkerüléséhez.

A tesztelés augusztus 1-től önköltséges, az elérhető mintavételi helyek, laborok listája az NNK honlapján található.

Érkezéskor a kiindulási ország számít, tehát ha valaki piros/sárga besorolású országból indul, de pl. egy hetet zöld besorolású országban töltött, akkor ő a jogszabályban meghatározott kéthetes karanténidőszak felét töltötte csak zöld jelzésű országban, így beléptetéskor rá a hátralévő karanténidőszak letöltése és az alatt betartandó szabályok vonatkoznak. A karantén elkerüléséhez kettő darab, öt napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell prezentálni úgy, hogy a két teszt között legalább 48 órának el kell telnie.

A SARS-CoV-2 PCR-teszt 27 ezer forintba kerül, maga a mintavétel 3500 forint, ha angol nyelvű leletre is szükség van, azért további 1000 forintot kell fizetni. A szombati tesztelés illetve aznapi eredmény másfélszer ennyibe (45 750 forint) kerül.

A Népszava információi szerint augusztus elseje után az Országos Mentőszolgálat továbbra is csak a tünetes esetekhez megy házhoz, minden egyéb esetben mindenkinek magának kell vizsgáló helyet keresnie.

 

A teljes képért és a pontos címekért kattintson!