Orbán Viktor a friss koronavírus-helyzetről beszélt

A koronavírus elleni magyarországi védekezés most az egyedi estekre összpontosít, hogy ne legyen belőle csoportos megbetegedés, ne alakuljanak ki gócok. A fertőzésnek népegészségügyi és gazdasági veszélyei vannak, az operatív törzs ezek közül az emberek életével foglalkozik - jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.
Szepesi Anita, 2020. március 5. csütörtök, 15:21
Fotó: Getty Images

A hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést, nem kizárólag hatósági feladat, ezért mindenkitől együttműködést és megértést, a pártoktól önmérsékletet kért a miniszterelnök. A védekezéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja. El kell kerülni a helyzet bagatellizálását és a pánikkeltést is - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő.

A védekezést irányító operatív törzset Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezeti. A tömegrendezvényekkel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák a megrendezést, ha a helyet súlyosbodik, akkor ezen változtatnak. A március 15-i rendezvénnyel kapcsolatban monitorozzák a helyzetet és legkésőbb keddig eldöntjük, mi legyen a sorsa.

A védekezéshez szükséges anyagi források kapcsán a kórházak adósságának rendezését firtató újságírói kérdésre Orbán azt mondta: ez két külön alap, a védekezéshez szükséges forrást ott fogják megteremteni, ahol az ellátás történik, a laborokban illetve a kórházakban.

A vírus gazdasági következményeinek felmérését pedig Varga Mihály pénzügy- és Palkovics László innovációs miniszterre bízták.

A tegnap este bejelentett magyarországi fertőzöttek, a két itt tanuló iráni diák közül az egyik a Semmelweis Egyetem, a másik a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója, február 22-én érkeztek az országba. A Semmelweis Egyetemen 24-én jelezték a panaszaikat, ezután találkoztak az egyetem üzemorvosával és tegnapelőtt helyezték el őket, valamint a családtagjaikat karanténban. A karantén előtti időszakban élték az egyetemisták életét, hogy e közben hány emberrel találkoztak és kik lehetnek veszélyeztetettek, még vizsgálják - közölte Kásler MIklós humánminiszter.

Az egyik diákról még este kiderült, hogy a Semmelweis Egyetemen tanul. A másik fiatalemberről hivatalosan csak most közölték, hogy a gödöllői egyetem hallgatója, mert ez csak ma derült ki az operatív törzs számára, a diák ugyanis ezt "nem mondta meg".

A szűrés kiterjesztésével kapcsolatos újságrói kérdésre Kásler kijelentette: szűrési jelleggel vizsgálatot végezni nem lehet.

Az Index csütörtökön kora délután megkereste Gödöllő polgármesterét, Gémesi Györgyöt is, akit szintén nem tájékoztattak arról, hogy az egyetem diákja a másik koronavírus-fertőzött, ugyanakkor a városvezető feltételezte, hogy az operatív törzs őt is értesítené, ha Gödöllőn bármilyen járványügyi-védekezési teendő lenne.

A sajtótájékoztatón a tegnap esti adatokat közölték, eszerint Magyarországon a fertőzöttek száma 2, karanténban 24-en vannak, és 230 mintát vizsgáltak, vizsgálnak akkreditált laboratóriumban.

Világszerte eddig 3 268 halottat, 95 748 fertőzöttet és 53 418 gyógyult estet regisztráltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.03.06 08:24

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Igen, orbán a gyógyító :) pofázik a semmiről :) Az egészségügy romokban, a pénzük elfocizva, szakemberek elhúztak. Olyan szegények a kórházak hogy még hideg vízre se futja nekik
De aki orbánt nézi és hallgatja az nem kapja el a vírust !
- aki pedig el is hiszi amit hablatyol már régen elkapta :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.03.05 19:48

Ma már az egyik agyas bemutatták a távgyógyítàs netovàbbját.
A telefon. Ne zavart a háziorvost a betegségeddel, hívd skype-on.
Tedd a kezed a telefonra. Bazmeg, az ékszer tv helyett, lesz a TB alapú távgyógyàszat. Meg van oldva az orvoshiány.
Ha még fertőző beteg vagy, kövess el egy sepukut. A doki majd megmondják melyik videót nézd meg, hogy szakszerűen szúrd magad hasba.
Made in Hungary.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.03.05 19:21

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Most az európai parlamentről beszélsz, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.05 16:48

Ismét elemében van a boxos napóleon, végre intézkedhet, bejelenthet, akcióterveket dolgozhat ki, azaz foshatja a szót a nagy büdös semmiről.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html