Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus átadása leginkább a maszkhordással előzhető meg, sőt, néhány vizsgálat arra mutat rá, hogy a maszk magát a viselőjét is védi bizonyos fokig. Köhögés, tüsszentés, de még beszéd közben is páraszemcsék és velük együtt kórokozók kerülnek a levegőbe.

A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszk abban segít, hogy minél kevesebb kórokozó jusson át a fertőzöttből valaki másra. Amikor azonban a különféle maszkok szűrési hatékonyságát vizsgálták, kutatók azt találták, hogy bizonyos maszktípusokat gyakorlatilag hiába hordjuk.

Orvosi, kétrétegű pamut, vagy csősál?

Az észak-karolinai Duke University fizikus kutatói egy feketedoboz, egy lézersugár és egy mobiltelefon kamerája segítségével mérték, átlagos beszéd közben mennyi csepp jut át a különféle maszkokon . (A CNN látványos videót készített a tesztelésről.) Minden maszkot tízszer teszteltek le.

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk a szelepes N95-ös volt (2. fotó). Az eldobható háromrétegű sebészeti maszkok (1. fotó) és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.

Kép: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A legkevésbé hatékonyak azok a fleece anyagból készült csősálak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként (11. fotó). Ez az anyag a légzés során keletkező nagyobb cseppeket kisebb részecskékre bontja, ezek pedig utána könnyebben áramlanak a levegővel. A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok (12. fotó) szintén rosszul teljesítettek.

Mosható maszkok tesztje

Az újrahasználható, mosható maszkok használata egyértelműen fenntarthatóbb megoldás az egyszerhasználatos, eldobható polipropilén maszkoknál. A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók.

De mennyire biztonságos, ha házilag varrunk vagy varratunk magunknak szájmaszkot? Milyen alapanyagot érdemes választani: pamutot vagy műszálas anyagot? Vajon jó ötlet a póló vagy az ing újrahasznosítása? - teszi fel a megkerülhetetlen kérdéseket  a TVE.

A TVE társszervezete, a francia UFC - Que Choisir fogyasztói szervezet 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot teszteltek, hogy kiderüljön, melyik anyag szűri leghatékonyabban a vírust és közben melyikben mennyire könnyű levegőhöz jutni.

A házi készítésű maszkok varrásához különféle anyagokat vásároltak: többféle szálsűrűségű pamutot, valamint poliésztert, illetve ezek keverékeit, és olyanokat is, amelyek elasztánt, viszkózt vagy poliamidot tartalmaztak.

Szűrési hatékonyságot és légáteresztő képességet is mértek új maszkokon és olyanokon, amelyeket 10-szer 60 Celsius-fokon kimostak. A megvizsgált 14 féle maszk 2 rétegű volt, tesztjüket pedig 2 eldobható anyaggal egészítették ki: Kleenex márkájú papírzsebkendővel és Okay márkájú papírtörlővel.

Milyen anyagból készül a jó DIY-maszk?

Tudatos Vásárlók Egyesülete

A szűrési és légáteresztő méréseket 9 és 10 mosás után végezték el, majd összehasonlították őket a kereskedelmi forgalomban kapható nem egészségügyi célú védőmaszkok hatékonyságával. Tesztelés előtt a maszkokat két azonos rétegű anyagból varrták össze, a farmer kivételével, amelyet vastagsága miatt egyszerű finom pamuttal bélelték.

Hatékonyság szerint az eredményeket 2 kategóriába sorolták:

  • egyik kategória, a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 90 százalékát szűri ki;
  • másik kategória, a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 70 százalékát szűri ki.

Kiderült, hogy a legjobban újonnan és többszöri mosás után is a magas pamut tartalmú, ám elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.

A pamuttartalmú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, míg pl. a 100-ban műszálas anyagoknál ez a mosással nem változik.

Meglepetést okozott a tesztelőknek a papírzsebkendő, amely mindkét értékelési szempont alapján nagyon jól végzett.

Biztosra akarunk menni?

Ha tehát biztosra akarunk menni, megtehetjük, hogy helyet biztosítunk a két réteg között egy harmadiknak is: a zsebkendőnek. Ez a megoldás megfelelő védelmet nyújt, könnyen elérhető és olcsó. Figyelni kell azonban a zsebkendő rendszeres cseréjére, mivel a papír érzékeny a nedvességre.

Az eredmények szerint a papírzsebkendő akkor is jó választás, amikor nincs nálunk maszk, és olyan helyen vagyunk, ahol ugyan nem kötelező a szabályos maszkviselés, viszont valamivel mégis szeretnénk eltakarni arcunkat.

Annak, aki saját magának akar maszkot varrni, számos szabásminta áll rendelkezésére az interneten, a maszk anyagának kiválasztásakor pedig ügyeljünk a hatékonyságra.