Külön szakirodalma van a palliatív ellátásnak járványhelyzetek, humanitárius krízisek esetén, ezek tapasztalatait és a Covid-19 krízis valóságát kell most ötvözni. Fontos tudni, hogy a palliatív ellátás nem a progresszív krónikus betegek utolsó heteiről szól, hanem a progresszív krónikus betegek aktív ellátásával párhuzamosan futó komplex terápia a diagnózistól kezdve a beteg haláláig. Az ellátás mindvégig kitér a beteg hozzátartozóira is, egészen a gyász időszakának végéig - magyarázza Szöllősi Melinda.

Biztosan tudjuk már, hogy a vészhelyzeti ellátás színtere áthelyeződik a betegek otthonába és a szociális ellátó helyekre. Ez egyrészről jó, másrészről viszont komoly kérdéseket vet fel, mivel ezekben az ellátási formákban komoly hiányosságok vannak - figyelmeztet a szakértő, aki úgy látja, jelen vészhelyzetben az alapellátásra fog hárulni számtalan, vagy kis túlzással, akár az összes ellátási feladat, amelyre az ott dolgozók nincsenek felkészülve.

Az alapellátás egyik legfontosabb feladata most talán az lesz, hogy együtt tudjon működni a sürgősen felállítandó betegosztályozó rendszerrel azon, hogy a valóban kórházi ellátásra szoruló betegek kórházba kerülhessenek, a többiek ellátása viszont otthonukban történjen meg. Ez egyébként békeidőben is így lenne jó

- teszi hozzá Szöllősi Melinda.

Annak érdekében, hogy erre az ellátórendszer fel tudjon készülni, haladéktalanul azonosítani kell a kritikus betegeket, azt a betegkört, amellyel kiemelten kell foglalkozni a következő időszakban, hiszen az aktív ellátásra szoruló betegek a következő időszakban sem kizárólag Covid-19 vírussal fertőzött betegek lesznek - hívja fel a figyelmet a Pallium Intézet vezetője.

Milyen betegcsoportok ellátásra kell felkészülnünk?

  • Eddig egészséges volt, a Covid miatt került kritikus állapotba krónikus alapbetegség nélkül.
  • Eddig egészséges volt, a Covid miatt került kritikus állapotba, korábban nem felderített krónikus alapbetegséggel.
  • Eddig is rossz állapotú krónikus beteg volt, intenzív egészségügyi ellátásra szorult.
  • Járvány kitörésekor hospice vagy palliatív ellátásban részesült.
  • Nem részesül ellátásban, előző pontokban nem jelenik meg, de adatai alapján be tudják azonosítani, hogy célcsoportja a palliatív ellátásnak, állapotromlás alapbetegség miatt heteken belül bekövetkezhet, ellátásra fog szorulni.
  • Nem részesül ellátásban, előző pontokban nem jelenik meg, de adatai alapján be tudják azonosítani, hogy célcsoportja a palliatív ellátásnak, állapotromlás Covid miatt következik be.
  • Jó állapotú krónikus betegek, akik Covid miatt kerültek rossz állapotba.
  • Aktív ellátásra szoruló betegek, akik kezelésükre várnak.
  • Triázs rendszeren keresztül szűkös kórházi kapacitások miatt aktív ellátásból kiszoruló haldokló betegek

A szakértő szerint nincs mire várni, az erőket az ellátásra kell koncentrálni, erre szólít az intézet Március néven szerveződött munkacsoportjának szakembergárdája - szakmapolitikai szakértők, biológusok, epidemiológusok, orvosok, gyógyszerészek, házi betegápolás rendszerével foglalkozó szakemberek és közgazdászok.