Nem csökkent a kamionforgalom március közepéig

Míg Budapesten eltűntek az utasok a közösségi közlekedés járműveiről, és az autóforgalom is jelentősen visszaesett, a teherautók száma március közepéig nem csökkent az utakon - írja a G7.
Szász Péter, 2020. március 29. vasárnap, 12:56
Fotó: Getty Images

Az idei első két hónapban két százalékkal nőtt a teherautókkal megtett kilométerek összesített száma a magyar fizetős utakon az előző évhez képest, és márciusban is pontosan ekkora volt a növekedés - írja a lap a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai nyomán.

A hazai és a külföldi kamionok által megtett távolság növekedési üteme is pontosan megegyezett. Csak annyi különbség volt, hogy a főutaknál négy százalékos volt a csökkenés, míg a gyorsforgalmi utaknál hat százalékos a növekedés. Ebben szerepe lehetett az M4-es autóút M0 és Cegléd közötti szakasza február 7-i átadásának.

Valósnak látszik az a feltételezés, hogy a hazai ipar a járvány magyarországi megjelenését követően nagyobb készletezésbe kezdett: a március 2-ával és 9-ével kezdődő hetekben volt a legnagyobb 2020-ban a forgalom.

Budapesten ezzel szemben érezhető az autósforgalom visszaesése és a tömegközlekedést is jóval kevesebben használják. Utóbbi miatt a menetrendet is módosítani kellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK