Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június 18-ával jelentősen enyhültek a külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások, Európa legtöbb országába immár korlátozás nélkül utazhatnak a magyarok. A koronavírus okozta bizonytalanság azonban korántsem múlt el, a járványügyi helyzet országról országra gyorsan változhat. E bizonytalan helyzetben a korábbinál is fontosabb, hogy az utazók pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk milyen védelmet nyújt.

Fizeti a koronavírus-kezelést a biztosítás

Az utasbiztosításokban szereplő sürgősségi orvosi, illetve kórházi ellátási költségeket (a szerződésben szereplő egyéb járulékos költségekkel együtt) koronavírus-fertőzés esetén ugyanúgy téríti, mint más megbetegedések esetében. Nem tartozik ugyanakkor a térítés körébe sem a karanténnal kapcsolatban felmerülő többletköltség, sem a fertőzés veszélye miatt visszamondott utazások költsége. Az általuk lemondott utakat az utazási irodák, a törölt repülőjáratokat az adott légitársaságok kötelesek az utasnak visszatéríteni.

Az utasbiztosításokat nyújtó biztosítók kikötik, hogy a fedezet csak olyan földrajzi területekre terjed ki, amelyek nem szerepelnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által kiadott "Utazásra nem javasolt térségek" listáján. E folyamatosan frissülő oldalon ugyanakkor szerepelnek "fokozott biztonsági kockázatok rejtő országok" is (e listán van jelenleg Olaszország is), amely célpontok jelenleg is szerepelnek az utasbiztosítók kínálatában. Koronavírus miatti járványveszély miatt utazásra nem javasolt térségként mindössze Kína Hupej tartománya van a listán feltüntetve.

Mivel a lista napról napra változhat, a biztosítók az ügyfelek érdekét szem előtt tartva a kiutazás napján érvényes besorolást tekintik mérvadónak, negatív átsorolás esetén az utasbiztosítás lejártáig továbbra is az eredeti feltételek szerint térítenek.

Egy-két napra sem árt megkötni

"Egyelőre főként a környező országok irányába (Ausztria, Horvátország, Szlovákia) érezhető a szabadidős forgalom élénkülése, ám a repülőgépjáratok fokozatos visszaépülésével várhatóan a távolabbi célpontok irányába is erősödni fog az utazási kedv - magyarázza Molnár László, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja. - Az egy- vagy kétnapos utazások során az utasbiztosításnak ugyanolyan fontos szerepe van, hiszen egy parndorfi bevásárlóút során ugyanúgy felléphetnek problémák, mint egy kéthetes nyaralás során."

Az utazás körüli bizonytalanság miatt sokan az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. Ez szükségtelen óvatosság, mivel az utazás kezdete előtt a szerződő bármikor kérheti a teljes biztosítási díj visszatérítését.

Az EU-ba szervezett külföldi utak esetében teljes védelmet az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) is csak utasbiztosítással kiegészítve képes nyújtani. Az EEK értelemszerűen az egészségügyi ellátással közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi (beleértve a koronavírus-betegséget is), ugyanakkor nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások, a poggyászkár, valamint a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt a bajba került utasnak.

Ha a rászoruló utas magánszolgáltató intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.