Koronavírus - egyre nagyobb gondban a helyi önkormányzatok

A TÖOSZ levélben kér tájékoztatást a kormánytól az önkormányzatok járvány miatti védekezési költségeinek elszámolásáról és állam általi térítéséről, a veszélyhelyzet alatti önkormányzati feladatfinanszírozásról, a gépjárműadó 40 százaléka elvonásának pótlásáról. A levélben egyebek mellett javasolják, hogy a kormány engedélyezze az önkormányzatok működéséhez éven túli, három éves hitel felvételét, és javasolják azt is, hogy az álláskeresési támogatást emeljék háromról hat hónapra.
Domokos Erika, 2020. április 19. vasárnap, 07:02
Fotó: Napi.hu

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) - amelynek 1619 helyi önkormányzat a tagja - a koronavírus-járvány elleni védekezés miatti többletfeladatok ellátása biztosíthatóságának érdekében levélben kezdeményezett konzultációt és kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől és Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkától - írta közleményében a TÖOSZ.A szövetség javaslatokat is tett a kormánynak a helyi önkormányzati rendszert és a központi költségvetés önkormányzatokat érintő kérdésekben.

Védekezési költségek

A TÖOSZ iránymutatást kér, hogy melyek lesznek a helyi önkormányzatok általi védekezési feladatok során felmerült/felmerülő költségek közül a központi költségvetés felé elszámolhatóak? Az elszámolható költségeket 100 százalékban utófinanszírozza az állam? A költségek megtérítése - tekintettel a helyi önkormányzatok forráshiányára és tartalékainak végességére - mikor és milyen formában, ütemezéssel történik majd? - olvashatók a szövetség kérdései a levélben.

Helyi intézkedések

A települések kérik, hogy veszélyhelyzetben, a húsvéti szabályozásra figyelemmel, a polgármesterek - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényben foglalt jogkörükben - a jövőben is kapjanak lehetőséget a helyi sajátosságoknak megfelelő szabályozásra.

Információkérés

A TÖOSZ kéri, hogy a települési polgármesterek hivatalosan is megkapják az Operatív Törzs tájékoztatóinak és a kormánytájékoztatóknak az anyagait a járványügyi védekezés eredményességének biztosítása érdekében.

Információt kérnek arra vonatkozóan, hogy a 2020-as központi költségvetés 2. mellékletében meghatározott önkormányzati működési és ágazati feladatfinanszírozás

  • a bölcsődei dolgozói és üzemeltetési,
  • az óvodai nevelőmunka és óvodaműködtetési,
  • a kulturális, közművelődési és nyilvános könyvtári,
  • az egészségügyi alapellátási, orvosi ügyeleti,
  • a szociális- és gyermekétkeztetési,
  • a szociális segítési és házi segítségnyújtási,
  • a hivatali, igazgatási

feladatellátások vonatkozásában a veszélyhelyzet ideje alatt milyen esetekben jár, és azt mikor, milyen formában kapják meg az érintett települési önkormányzatok.

Hitelfelvétel

A TÖOSZ javasolja, hogy a kormány engedélyezze a helyi önkormányzatok számára a működéshez szükséges hitel felvételét egy éven túli, három éves időtartamra a 2019-es lezárt saját bevétel 15 százalékáig.

Munkanélküliek támogatása

A szövetség javasolja az álláskeresési támogatás folyósíthatóságának 3-ról 6 hónapra módosítását, csökkenő támogatási összegben.

Kórházból kitettek ellátása

Javasolják, hogy a járványhelyzet miatt a kórházakból az egyedül élő, hozzátartozók hiányában gondozását, felügyeletét megoldani nem tudó betegeket ne az otthonukba bocsássák el, hanem - figyelemmel arra is, hogy az idősotthonokban felvételi zárlat van - a lakóhelyükön vagy ahhoz közeli szociális otthonba/szakintézménybe. Ezzel biztosítva 0-24 órában a szakszerű egészségügyi és szociális ellátásukat és felügyeletüket - írta a TÖOSZ a levélben.

Adóelvonás pótlása

A TÖOSZ javasolja - tekintettel arra, hogy a gépjárműadó 40 százalékának, mint saját bevételnek az elvonása a kistelepüléseket jelentősen érinti -, hogy a kulturális és települési támogatásra adható forrást az érintett települési önkormányzatok általános működésére is fel lehessen használni, ne csak ezekhez a konkrét feladatokhoz.

Egyenlő bánásmód

Az egyes településekről kapott jelzések alapján a TÖOSZ indokoltnak tartja, hogy a veszélyhelyzetben mind az önkormányzati, mind az állami, mind az egyházi és az alapítványi szervezetekre egységesen azonos szabályok vonatkozzanak (gyermekellátás, idősgondozás) - írták a levélben.

Beruházások befejezésének támogatása

A szövetség javasolja, hogy az európai uniós településfejlesztési program (TOP) keretében megvalósuló pályázati beruházások esetében az eredeti költségvetéshez számítottan 15 százalék alatti növekményt mindenféle ellenőrzés nélkül adják meg a jelentős adóerő képességgel nem rendelkező pályázaton nyertes önkormányzatok számára, hogy befejezhető legyen a beruházás, amely az állammal közös érdekünk.

A TÖOSZ április 25-ig kér választ a belügyminiszternek és a PM államtitkárának címzett levelére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.04.19 11:56

No mégis vannak az önkormányzatnak feladatai, napokon keresztül csak azt hallgattam, hogy mi nem tartozik hozzájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.04.19 11:53

Úgy kell a sok kos helyi genyó polgármesternek. Ők szívódnak a lakossággal, mi meg örülünk, hogy kevesebb pízt tudnak zsebelni
Így jó ez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.19 11:26

@na4: khm...

Épp arról szól a cikk, hogy idén az önkormányzat nem nyúl le szinte semmit!

különben nem értem, hogy a kormányzatot miért nem szidja, aki mindenféle önkormányzati bevételt elvon!???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.19 11:24

Nehogy elsiessék a munkanélküli segély növelését!
Még a végén kiszámítható gazdasági helyzet lenne Magyarországon!
Az meg kinek lenne jó?!

A banki és egyéb különadókat nyugodtan eldobhatják a cégek sportra.
Azok az elpazarolt adóforintok nem számítanak, ugye gerinctelen fidesznyiikek!?

A focisták 500.000.000 Ft éves jövedelemig nyugodtan maradhatnak adómentesek, mint a kiskereskedelmi egységek?!

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2020.04.19 10:55

Tárgyilagosan,ma már csak un. önkormányzatokról lehet beszélni ! Az orbáni rezsim 2010 óta szisztematikusan
felszámolta a jogállamot ! A tanácskorszakot idéző államosítási mánia zajlik ! Az un. önkormányzatok már csak
az óvodák a bölcsődék a szakrendelők és a szociális ellátó egységek felett rendelkezhetnek ! Az államosítási
mánia ingyen elvette tőlük pl. az általuk építetett iskolákat is . Még néhány apró lépés Orbán uraságtól és
visszaáll a tanácskorszak , az állami tulajdon uralma ! Ma már az is kérdéses, van-e értelme önkormányzatokat
választani, önkormányzati képviselőket fizetni ! Az un. kormány rendeleti uralma idején a választott képviselők
semmilyen érdemi ,testületi döntést nem hoznak ! Ilyen helyzetben arcpirító,hogy emelték a parlamenti képviselők
juttatását ! Van még értelme manapság demokráciáról, és annak részeként valódi önkormányzatiságról beszélni
az orbáni rezsim világában ? A 100 éve milliókat elpusztított spanyolnátha járvány után, alaposan átrajzolódtak a
térképek ! A tények makacs dolgok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html