Koronavírus: már katonák is hőmérőznek a magyar kórházakban

Hétfőtől 93 kórházban lesznek ott a katonák, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en vasárnap este.
Domokos Erika, 2020. november 16. hétfő, 06:18
Fotó: MTI Fotó / Vasvári Tamás - A kép illusztráció.

A katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is. Fő feladatuk, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék - mondta az MTI szerint Benkő Tibor.

Szólt arról is, hogy a köznevelési intézményekben az őszi szünetben végzett fertőtlenítési feladatok óta számos további helyről érkezett erre vonatkozó kérés a honvédséghez. A fertőtlenítési feladatokat folyamatosan végzik a katonák, köztük önkéntes tartalékosok is.

Emellett a katonák határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek.

Benkő Tibort a veszélyhelyzetben fegyverrel járőröző katonákkal kapcsolatban elmondta: a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet. A szolgálati szabályzatok 1974-től kezdve kimondták, és a 2005-ös HM-utasítás is azt rögzíti, hogy a katona az őrszolgálatot, a járőrfeladatot egyéni felszerelésben kell, hogy végrehajtsa. Ebben semmi új nincs - tette hozzá a miniszter.

A hallgatókat is vezénylik
Már az orvos- és egészségtudományi képzésre járó hallgatókat is vezényléssel fogják bevonni a járványügyi feladatok ellátásába, a tesztelésekbe és a kórházi betegellátásba. A tesztelési feladatokhoz sofőrködni más karokon tanulókat is bevonnak - értesült az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.16 17:49

Magukat is, hiszen benne van a zsoldjukban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html