Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A péntek reggeli adatok szerint Magyarországon egy nap alatt 10 új Covid-19-es fertőzöttet - kilenc magyar állampolgárt, egy iránit - diagnosztizáltak. Ezzel 85 nőre nőtt péntek reggelre az ismert megbetegedések száma, ketten közülük gyógyultak, viszont összesen három beteg belehalt a vírusba. Csütörtökön 15 új fertőzöttet találtak, így egy kisebb visszaesés látható a hivatalosan közölt hazai napi fertőzéseknél.

Szlovákiában a csütörtök esti hivatalos adatok szerint 19 további személynél erősítették meg a koronavírus-fertőzést, vagyis a betegek száma már elérte a 123-mat. Az egészségügyi minisztérium által közzétett lista szerint az új fertőzöttek között egy párkányi nő is van - írja az Új Szó.

Hiába viszont a fokozódó járványhelyzet, az egész országra érvényes rendkívüli állapot, a februári választások után új kormány alakul pénteken Pozsonyban. A képviselők és jövendőbeli miniszterek már védőmaszkban teszik le esküjüket a parlamentben. A hatalomátvétellel járó átmenettől azt várják, az egészségügyi krízis kezelésében nem okoz majd fennakadásokat: Peter Pellegrini távozó miniszterelnök (Smer-SD) már a járvány elején bevonta utódját, Igor Matovicot a szakhatósági, kormányzati egyeztetésekbe.

Szerbiában a helyi Egészségügyi Minisztérium péntek reggel közreadott információi szerint 118-ra nőtt a koronavírussal megfertőzött személyek száma az országban. A csütörtöki adatokhoz viszonyítva 15 új fertőzött van az országban, az éjjel során összesen 39 személyen végezték el a koronavírus-tesztet, ebből 15 személynél mutatták ki a fertőzést, a többiek vírusmentesek. Az ország éjféltől lezárta a határait - derül ki a Magyar Szó összefoglalójából.

Romániában sem javul a helyzet, pedig hétfőtől 30 napra szükségállapotot rendelt el a koronavírus terjedése miatt az államfő, keddtől bezárták a vendéglőket, kávézókat, és további óvintézkedéseket is bevezettek. Romániában 277-re nőtt eddig a Covid-19 vírussal fertőzöttek száma - olvasható a Maszol.ro portálon. Csütörtökön már rendkívüli állapotot hirdetett az országban, amely péntektől érvényes. Újonnan 17 személyt diagnosztizáltak, közöttük van két Kovászna megyei ember is.

Horvátországban 113 fertőzöttről tudnak, szemben az eddigi napokkal tíz alatt maradt az új diagnózisok száma, csütörtökön csak 8 beteget találtak. Eddig egy halálos áldozatot követelt a járvány, az Index.hr szerint. Az egészségügyi minisztérium nem számít rá, hogy a fertőzések száma ne ugrana meg a következő napokban.

Ukrajnában tovább nőtt csütörtökön 21-re az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, és egy újabb halálesettel háromra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma Ukrajnában - hozta nyilvánosságra a TSZN hírtelevízió az ukrán egészségügyi minisztériumra hivatkozva a Kárpátinfo szerint.

Szlovéniában az egyik legrosszabb a helyzet a szomszédos országok közül. A 2,07 milliós országban már 319 fertőzöttről tudtak csütörtökön, őket összesen 9860 teszt elvégzése után szűrték ki. Egyetlen nap alatt 33 pozitív eredményű embert találtak. Még csak egy halálos áldozatot követelt a járvány.

A Kroner Zeitung arról ír, hogy Ausztriában már 2203 embert diagnosztizáltak a koronavírus okozta fertőzéssel, csütörtökön további 360 megbetegedést regisztráltak. Jelenleg 69 embert kell kórházban kezelni, 13 közülük súlyos állapotban van az intenzívosztályokon. A járvány kezdete óta tizen haltak bele a fertőzésbe.

Nagyon eltér, mennyit tesztelnek az országok

Az Our World in Data nevű statisztikai oldal március 17-i összesítése szerint a szomszédos országok közül - Szerbiát kivéve  - a régióban jelentősen eltér, hogy mennyire tesztelik a lakosságot a betegségre. Érthető módon a legtöbb tesztet a két Olaszországgal szomszédos államban, a 2,07 milliós Szlovéniában és a 8,8 milliós Ausztriában vették le.

Figyelembe véve, hogy a Magyarországhoz hasonló populációval rendelkező Csehországban is megközelítőleg annyi laboratóriumi vizsgálatot végeztek, mint Szlovéniában, jól látható, hogy a ljubljanai kormány azt az utat választotta, mint Dél-Korea: a lehető legtöbb embert akarják tesztelni. Lakosságarányosan ötször többet teszteltek, mint a csehek, de mondjuk Magyarország esetében ez majdnem hússzoros mintavételt jelent.

Beszédesebb, hogy Szlovákia - ahol már péntektől kijárási tilalom van érvényben - 5,45 millió lakossal bír, és keddig ugyanannyi tesztet végzett, mint Magyarország, lakosságarányosan majdnem kétszer buzgóbb a pozsonyi járványkezelés. Viszont (ahogy ezt egy későbbi grafikon is mutatja) 4,5 százalékos eséllyel szűrtek ki egy fertőzöttet. Itthon ez 3,1 százalékos arányt mutat, vagyis a magyar járványügy több tesztet készített el hiába.

Az alábbi grafikonon az összes levetett teszt száma látható (március 17-i állapotok szerint):

Viszont a lenti grafikonból jól látszik, hogy Ausztria a maga 10 278 tesztjét vagy nagyon hatékonyan fordította a fertőzöttek kiszűrésére, vagy annyira nagy már a járvány penetrációja az országban, hogy minden tizedik elvégzett teszt kiszűrt egy beteget, aki elkapta a koronavírust. A betegség társadalmon belüli kitettségére utalhat, hogy Olaszországban a laborvizsgálatok 18 százaléka talált egy fertőzöttet.

Érdekességképpen az is látszik, hogy a legfeleslegesebben viszont az Egyesült Arab Emírségekben teszteltek: 125 000 mintavétellel csak 98 embert szűrtek ki, ami 8 tízezrelékes eredményt jelent. Viszont a nagy számú teszt mutatja, hogy mekkora erőket mozgattak meg a járvány megfékezésére.