Ingyenes parkolás: már hétfőn is több mint 5 százalékkal nőtt a hidak forgalma

A koronavírus-járvány előtti állapothoz képest még mindig alig van autóforgalom Budapesten, de most hétfőn - az ingyenes parkolás első napján - már több mint 5 százalékos volt az emelkedés az egy héttel korábbihoz képest. Azóta pedig a különbség egyre csak nő.
Szász Péter, 2020. április 9. csütörtök, 11:09
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kitette a Twitterre, hogy mennyivel emelkedett a budapesti Duna-hidak forgalma április 6-én hétfőn 7 és 9 óra között az előző hét azonos időszakához képest.

A Budapest Közút adatai szerint Buda felé 11 401 autóról 11 999 autóra nőtt a forgalom, amely 5,25 százalékos különbség. Pest felé most hétfőn 12 610 autó közlekedett, szemben az egy héttel korábbi 11 962-vel. A növekedés 5,4 százalékos. Mind a két adat jócskán alatta marad a március 2-i adatnak, akkor Buda felé 17 703, Pest felé pedig 19 934 autó közlekedett.

Fürjes Balázs az adatokkal azt próbálta bizonyítani, hogy az ingyenes parkolás bevezetésének nem volt jelentős hatása a fővárosi közlekedésre.

Hogy az 5 százalékos növekedés sok vagy kevés-e akkor amikor kijárási korlátozás van érvényben, azt mindenki döntse el maga. Az ingyenes parkolás - mint járványügyi intézkedés - sikerességét az mutatná meg, ha tudnánk, hányan ültek autóba a tömegközlekedés helyett.

A hétfő még semmi

A Waze forgalmi adatai alapján sajnos az látszik, hogy míg az elmúlt héten hétfő és csütörtök között viszonylag egyenletes volt a budapesti forgalom, ezen a héten - szerdáig látjuk - folyamatosan emelkedik. Ebben szerepe lehet a húsvéti készülődésnek is, amelynek szintén lökést adhat, hogy a most megspóroljuk a parkolási díjakat a bevásárlás alatt.

A kép forrása: Wazestats

Az autópályadíjak egyelőre maradnak, bár az a bevétel az államkasszát növeli, nem pedig az önkormányzatokét.

HOZZÁSZÓLÁSOK