Koronavírus: így nyissa újra az irodát!

Az újranyíló irodákban kerülni kell a zsúfoltságot és javasolt a természetes szellőztetés alkalmazása - javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Domokos László, 2020. május 21. csütörtök, 11:38
Fotó: Unsplash

A járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasoljuk az otthoni digitális munkavégzés, a home office tevékenység elsődlegességének biztosítását. Amennyiben a továbbiakban nem lehetséges, több megelőző intézkedések bevezetését tartjuk indokoltnak - írta ajánlásában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

 • Az újbóli munkavégzés megkezdésekor is törekedni kell a fokozatosságra, egyszerre, egyidőben a jelenléti munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására.
 • Az egyterű irodák helyett elsősorban a szeparált néhány fős irodákban történő munkavégzést részesítsék előnyben.
 • Csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel (láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés) jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia.
 • A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasolt a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség folyamatosan biztosítását.
 • Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken javasoljuk az egyidőben ott tartózkodó dolgozók számának korlátozását, a zsúfoltság elkerülése és a 1,5-2 méteres távolságtartás biztosítása céljából.
 • Kerülni kell a zsúfoltságot.
 • Kiemelten fontos - és napjában többször is - fertőtleníteni azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, WC lehúzók, liftek nyomógombjai, billentyűzet, egér, monitor). E felületek fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
 • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
 • A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében ezért javasoljuk a természetes szellőztetés alkalmazását. Amennyiben a légtechnika nem kapcsolható ki, úgy szükségesnek tartjuk a tiszta, friss levegő arányának növelését a belső térben. A friss levegő pótlás minimum 10 L/s/fő legyen. A friss levegő befúvását a szokásosnál néhány órával előbb el kell kezdeni, és néhány órán át tovább kell működtetni.
 • A forgódobos hővisszanyerők (forgódobos hőcserélők, regiszterek) közvetíthetik a mikroorganizmust a használt és a friss levegő ág között, ezért ezeket a készülékeket mindenképpen kapcsolják ki. Kerülendő továbbá minden olyan egyéb műszaki megoldás, amely az elhasznált levegő egy részét visszajuttatja a friss levegő ágba.
 • Továbbra is használhatók az olyan hőcserélők, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100 százalékos elkülönítését.
 • Az olyan légtechnikai készülékek, amelyek friss levegő pótlására nem alkalmasak, hanem csupán a belső levegőt forgatják (split klíma és fan-coil berendezések), a levegőben tartják a vírusokat, így növelhetik a fertőzés kockázatát. Javasoljuk e készülék kikapcsolását. Amennyiben ezek nem kapcsolhatók ki, gyakori fertőtlenítésük javasolt.
 • Lehetőleg ne tartsanak rendezvényeket, értekezleteket, jelenléti oktatásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK