Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az igényeket elsőként az európai uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop), majd jövő héttől a Versenyképes Közép-Magyarország programban (Vekop) lehet benyújtani, ezáltal az egész ország területén elérhető lesz a 70 százalékos támogatást nyújtó lehetőség, amelynek fontos kritériuma a 2020 áprilisi munkavállalói létszám 90 százalékának megtartása - idézi a bejelentést az MTI.

Társadalmi egyeztetésre bocsátották hétfőn a zöld nemzeti bajnokok koncepciót, eszerint első körben 3 milliárd 850 millió forintra pályázhatnak azok a vállalkozások, amelyek zöld gazdaságra átállást szolgáló kapacitást fejlesztenek. Megjegyezte, az egyszer használatos műanyagok kivezetésére majd egy nagyobb konstrukció érkezik.

Mi újság az új gazdaságvédelmi akciótervvel?

A gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásával fő cél a munkahelyek megvédése, és legalább annyi teremtése, mint amennyit a vírus tönkre tett. A gazdaságvédelmi akcióterv programjai több mint egymillió aktív korú munkavállalónak segítenek abban, hogy munkájukat megőrizzék, vagy új munkahelyeket találjanak. Az akciótervben mintegy 168 ezer munkát keresőt támogattak, az akcióterv részét képező diákhitel pluszban pedig már több mint 10 ezer hallgató vett igénybe nulla százalékos diákhitelt.

A támogatási programokkal 209 ezer álláshelyet védenek meg, és ez a szám további 80 ezerrel bővülhet egyebek közt a pénteken induló pályázat révén.

Több mint 150 ezer katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) rendszerben működő vállalkozó él a könnyítéssel, 410 ezer munkavállaló esetében engedték el a járulékterheket június 30-áig, és több mint 60 ezren jelentkeztek a 8 hetes informatikai alapképzésre az újratervezési programban. A munkahelyteremtő programokkal több mint 70 ezer munkahely létrehozását tudják támogatni, amire szükség esetén további forrásokat lehet allokálni.

A munkahelyvédelmi bértámogatásban a kérelmet benyújtó vállalkozások száma 7566, számuk az egy héttel korábbihoz képest 1307-tel nőtt. A munkavédelmi bértámogatás 119 914 munkavállalót érint, számuk egy hét alatt 34 812 fővel bővült. A támogatott kérelmek aránya 91 százalék, az elutasított kérelmek 60 százalékában adminisztrációs hibát követtek el a benyújtók, a nem támogatott kérelmek felét ismét beadták.

A munkahelyvédelmi bértámogatásban érintett munkavállalók 12 százaléka mikrovállalkozásban, 32 százaléka kisvállalkozásokban, 25 százaléka közepes vállalkozásban, 40 százaléka nagyvállalatnál dolgozik. A munkahelyvédelmi bértámogatásban részesült vállalkozások 96 százaléka a kkv-szektorban működik - mondta.

A kutatás-fejlesztés-innováció (k+f+i) területére vonatkozó bértámogatások estében a kérelmet benyújtó vállalkozások száma 574, egy hét alatt 128-cal nőtt, 10 039 munkavállalóra igényeltek támogatást. Az elbírált kérelmeken belül 82 százalékot tesz ki az elfogadottak aránya.

A múlt héten indult munkahelyteremtő bértámogatási programban 413 vállalkozás nyújtott be 489 munkavállalóra kérelmet, az igényelt támogatás összege 567 millió forint. Arra számítani, hogy a következő hetekben jelentős mértékben nő majd ebben a programban is a beadott kérelmek száma, és a veszélyhelyzet miatt elbocsátott munkavállalókat vissza tudják majd venni a vállalkozások.

Az állam és a Magyar Nemzeti Bank által támogatott hiteltermék iránt is nagy az érdeklődés - jelentette ki az államtitkár. Példaként említette, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Plusz programban több mint 19 milliárd forintnyi igénylés érkezett, ebből több mint 2 milliárd forintra már leszerződtek. A Széchenyi Kártya Programban meghirdetett kedvezményes hitelekre május 15-től lehet jelentkezni, mintegy 5 ezer vállalkozó jelezte igényét - mondta György László.