A kórházi ágyfelszabadítások adatai miatt pert vesztett az Emmi

Jogellenesen tagadta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kórházi ágy kiürítésekről szóló utasítás kiadását - számolt be a 24.hu a Magyar Helsinki Bizottság közléséről. A bíróság első fokú, nem jogerős ítélete szerint közölni kell az adatokat.
Szabó Dániel, 2021. január 21. csütörtök, 18:21
Fotó: Getty Images

Pert vesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután még tavaly, 2020 tavaszán a civilszervezet közérdekű adatigénylést adott be a tárcához, hogy kikérje azokat a dokumentumokat, amik arról rendelkeztek, hogy 2020. április 19-ig 50 százalékos ágykapacitás, összesen 32 900 ágy, a következő ütemben pedig 60 százalékos ágykapacitás, összesen 39 500 ágy felszabadítására kell sort keríteni a magyar kórházakban - írja a portál a Facebook-bejegyzés alapján.

Az Emmi először azért tagadta meg az adatszolgáltatást, mert azok szerint döntéselőkészítő dokumentumok, így nem kötelesek kiadni azokat. Majd miután ezekre alapozva már döntés született, azzal érveltek, hogy az adatok közzététele veszélyezteti a minisztérium működését. A bíróság mindkét érvelést elutasította és a Magyar Helsinki Bizottság javára ítélt első fokon, vagy még nem jogerősen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2021.01.21 20:04

Ezek szerint ha a dokumentumokat nem a Helsinki Bizottság hanem Old Shatterhand, Old Death és Winnetou kéri, a hivatal szó nélkül kiadja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.21 18:53

A Magyar Nemzet írta 2020. SZEPTEMBER 29. KEDD 12:19

A Kőszeg Ferenc-féle Helsinki Bizottság működését amúgy szinte teljes egészében Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata és közvetlen szövetségesei, a Sigrid Rausing Trust és az OAK Alapítvány finanszírozták 2019-ben is. Utóbbiak több szálon kötődnek a New York-i spekulánshoz. A Sigrid alapítói közül ketten ? Mabel van Oranje és Chris Stone ? is előzőleg Sorosnak dolgoztak, akárcsak Duncan Wilson, a szervezet ügyvezető igazgatója.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html