Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nepusz Tamás korábban még úgy számolt, hogy több mint 800 ezer fertőzöttel július 11-én lesz a tetőzés. Készített ugyanakkor egy másik elemzést is, amelynek során abból indult ki, hogy a korlátozó intézkedések következtében az addiginál jobban lassul a vírus terjedése. Ebben az esetben mintegy 3 ezer fertőzöttel és május 11-ei tetőzéssel kalkulált.

Ez pedig már nincs messze az Orbán Viktor kormányfő által megjelölt május 3-ától - mondta Nepusz Tamás bioinformatikus a napilapnak. A hozzá hasonló kívülálló elemzők csak azokkal a - meglehetősen szegényes - információkkal tudnak dolgozni, amelyeket a kormány nyilvánosságra hoz.

A koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzsnek azonban más adatok is a rendelkezésére állnak. Ilyenek az intézményekre, településekre, lakókörzetekre lebontott fertőzöttségi adatok, vagy például a mobiltelefonok úgynevezett cellainformációi, amelyek alapján sokkal pontosabban megmondható, milyen hatása van a korlátozó intézkedéseknek, hogyan változik az emberek aktivitása. Márpedig ez szoros összefüggést mutat a vírus terjedésével. (Azt, hogy a cellainformációkhoz a kormány járványügyi elemzések készítése céljából hozzájuthasson, egy március közepén hozott rendelet tette lehetővé.)

A járvány tetőzését nem hegycsúcsként, hanem egy hosszan elnyúló fennsíkként kell elképzelni, hetekig-hónapokig tartó "lecsengési időszak" következik.

Ha valóban a májusi dátum jön be, akkor a regisztrált fertőzöttek száma jóval kisebb lesz a korábban vártnál. Mivel pedig így alacsonyan marad az átfertőzöttség, nő a veszélye annak, hogy második, intenzív felfutású járványhullám érkezik.

A kormánynak ügyesen kell egyensúlyoznia - mondta a bioinformatikus a Népszavának. A május 3-ára vonatkozó bejelentéssel a miniszterelnök valószínűleg reményt akart kelteni ("nincs már messze a vége"), más nyilatkozataival viszont azt üzeni, hogy hosszú ideig tartó küzdelemre kell felkészülni.