Maszkviselés: rendőrt hívhatnak a szabálysértőkre, nőhet a bírság a boltokban

Az Országos Kereskedelmi Szövetség csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint az ünnepek alatt kőkeményen kellene ellenőrizni, és magas bírságokkal szankcionálni a maszkviselési szabályok megsértését.
Komócsin Sándor, 2020. október 27. kedd, 09:37
Fotó: Shutterstock

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kezdeményezte a kormánynál, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az azzal kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőkre kiszabott bírságok alsó határát - mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, a szervezet főtitkára. Ez jelenleg ötezer forint.

A kereskedők alapvető érdeke, hogy folyamatosan biztonságos körülmények között bonyolódjon a hétről hétre erősödő év végi szezon az üzletekben, mérettől függetlenül. Viszont nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért az egyik látványos előrelépés az elrettentő büntetési összeg lehet. Vámos szerint eleve visszatartó ereje van, ha a helyszínen megjelennek az egyenruhás rendőrök, akik egyébként első alkalommal csak figyelmeztetik a renitens vevőt.

Nem a bírságolás a cél, hanem a védekezésben egyre általánosabbá váló védőviselettel kapcsolatos fegyelem erősítése. Ezért nem azt javasolják, hogy már a legenyhébb esetekben is pénzt fizettessenek, hanem azt, hogy a bírságolásra eddig is alapot adó helyzetekben - például amikor a többi jelenlévőt veszélyezteti a szabályszegő - markánsan emelkedjen az alapösszeg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.10.28 18:55

@europeer: Attól függ, hogy mely boltokról van szó, a Sparban, az Itersparban az Achunban, etc. Érdekes, hogy október 23-én minden bolt zárva volt, egyetlen kivétel a CBA volt. Elvtársak, gondolkodjatok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.27 10:20

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kezdeményezi, hogy több pénztár működjön a boltokban?
Mert gyalázat ahogy a boltosok a vásárlókkal bánnak.
A fertőzés veszélye is nagyobb, ha több időt állunk sorban, jó sokan.
A boltosok nem hősök!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html