Újra kissé tovább emelkedett azok aránya Magyarországon, akik hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen - olvasható ki a KSH legújabb, immár tizenhatodszor elkészített felméréséből. Bár még mindig magas a bizonytalanok aránya, de hétről hétre egyre többen gondolják úgy, beoltatnák magukat.

Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány - egy hétnyi megtorpanást leszámítva - fokozatosan emelkedett, a mérés tizenötödik hetében (a 2021. március 8-ával kezdődő héten) már 51,8 százalék volt, majd a következő héten (a 2021. március 15-ével kezdődő héten) 52,3 százalékra nőtt, azaz immár minden második megkérdezett hajlik erre.

QP | Quality Placement

Továbbra is a koronavírus-járvány miatt leginkább veszélyeztetettnek számító 64 év felettiek (83,5 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat vagy már meg is kapták az első oltást, emellett a felsőfokú végzettségűek körében magas az arány (67,2 százalék). A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak (28, illetve 35 százalék).

A március 8-14. közötti héten a válaszadók 23,0 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal, a friss megkérdezés pedig még alacsonyabb, 21,2 százalékos elutasítási arányt hozott - ez az eddigi messze legalacsonyabb érték. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, a vakcina tényleges beérkezése és az oltási program alakulása - állapították meg a statisztikusok.

Eközben a feltett kérdésre (Tervezi-e, hogy beoltatja magát?) a "talán" választ adók aránya több héten át stabilan, 28-31 százalék között mozgott, majd február közepe óta csökken, legutóbb 20,9 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy az igenek és a talánok együttes aránya ezen a héten immár meghaladta a teljes népesség héttizedét, mivel jelenleg 73,2 százaléknál jár - azaz négyből három ember hajlik erre.

A Nem tudja/Nem kíván válaszolni arány pedig igen alacsony, 5,6 százaléknál jár - ez látványos csökkenés az első heti 21,2 százalékhoz képest, de egy százalékponttal magasabb az egy héttel korábbihoz képest.

A KSH friss, péntek délután publikált felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 84 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 81 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják - ugyanakkor a válaszadók több mint fele (55 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét - derül i a KSH adataiból.