Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindegy, hogy melyik vakcinával végzik az alapimmunizálást, a későbbiekben bármelyik másik oltást is választhatjuk, nem okoz majd problémát. Ha például egy kétkomponensű vakcinát ajánlanak fel, célszerű mind a két adagot abból a variációból beadatni. Később aztán, ha mondjuk, ősszel más vakcinával szeretné valaki beoltatni magát, vagy nyáron olyan országba szeretne menni, ahol kikötés, hogy melyik oltóanyaggal legyen beoltva az ember, akkor ezt egészségkárosodás nélkül megteheti - fogalmazott Rusvai Miklós víruskutató a napilapnak.

Tévhit, hogy a koronavírus különböző, eddig híres-hírhedté vált mutációi - mint a brit, brazil vagy a dél-amerikai variáns - ellen ne védenének a vakcinák. Előfordulhat, hogy kisebb hatásfokkal, de mindenképpen adnak védettséget. A lényeg: nem lesznek súlyos szövődményeink - mondta virológus.

Véleménye szerint hosszú évtizedekig a nyakunkon maradhat a vírus, ezért is fontos, hogy az alapimmunizálás meglegyen és ne legyen ennyi halálos áldozata a betegségnek. Hogy teljesen kipusztuljon, az eddig egyetlen más koronavírussal sem történt meg, csak megtanulunk egymás mellett élni, mert megszelídül. Arra azonban, hogy védőoltás nélkül ne okozzon olyan súlyos szövődményeket, mint most, körülbelül negyven-ötven évet várnunk kellene - magyarázta a szakember.

A virológus elmagyarázta azt is, hogy miért fordulhat elő, hogy valakinek fél évvel a koronavírus-fertőzés után még mindig rengeteg antitestet van a vérében, másnak azonban egy-két hónap után szinte semmi. Ez nem a fertőzés mértékétől függ, hanem saját szervezetünktől és genetikánktől.