Hétfőre 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak.

Az elhunytak életkora 49 és 95 év között szóródik. A legfiatalabb elhunyt alapbetegségei között jóindulatú érdaganat, talpi sarkantyú miatti sugárkezelés, lumbalis gerincpanaszok, pajzsmirigy-alulműködés, krónikus alkoholizmus szerepel. Továbbra is igaz, hogy az elhunytak többségénél az alapbetegségek között a magasvérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek olvashatók a leggyakrabban.

Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. Az aktív fertőzöttek, az elhunytak, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

Kórházban 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen - közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál. Egy nap alatt 184 fővel nőtt a kórházi esetek száma, ez a valaha volt második legmagasabb érték, ennél nagyobb egynapos ugrást csak október 9-én (189 fő) mértek.

Ma újabb szomorú rekord is született: az utóbbi 24 órában 9651 tesztet végeztek el, amelyből 1478 pozitív esetet találtak, vagyis az elvégzett tesztek 15,31 százaléka lett pozitív. A WHO ajánlása szerint akkor megfelelő mértékű a tesztelés, ha a vizsgálatok maximum 5, de inkább 3 százaléka pozitív. Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóságok elégtelenül keveset tesztelnek egy nap alatt, vagyis a hivatalosan kimutatott fertőzötteknél jóval több lehet az egy nap alatt megfertőzöttek száma.

Az operatív törzs közlése szerint jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 117 osztálynál és 15 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (14 622) és Pest megyében (6103) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2961), Borsod-Abaúj-Zemplén (2711), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2340) és Hajdú-Bihar megye (2312). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (492).

A kormányzati portál felhívja a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket - hangsúlyozták a közleményben.