Koronavírus: ezért ugrott meg a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt két idős, krónikus beteg, és ötvenkettővel, 5098-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken az MTI szerint. A kormányzati portál arra is felhívja a figyelmet, hogy az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, nem vették komolyan az észlelt tüneteket és közösségbe mentek, ahol másokat is megfertőztek.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 21. péntek, 11:31
Fotó: Getty Images

A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma 611, 3681-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 806. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. Kórházban 58 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7543-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 393 431.

A kormányzati portál hangsúlyozza: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Emlékeztettek arra, hogy a beutazási korlátozásokat a további szigorítások elkerülésére vezették be. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknek a járványügyi kontaktkutatás következtében elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.

Az operatív törzs a karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a karantén alól, azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet saját költségén kell elvégeztetnie.

Európában romlika helyzet

Hangsúlyozták: Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, amire a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs. Éppen ezért szeptember elseje utánig tartó külföldi nyaralást nem lehet felelősséggel tervezni - írták.

A közlemény szerint az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

Kerüljék a külföldi utazásokat

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésben előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését, és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését - hívják fel a figyelmet.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2215) és Pest megyében (747) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (393), Komárom-Esztergom (315), Zala (279), Csongrád-Csanád (158), Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém (154), Szabolcs-Szatmár-Bereg (116) és Győr-Moson-Sopron megye (113), a sor végén Békés megye áll (19).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix10, 2020.08.21 20:31

@Darquan:
Az OK, hogy az egyikőtök h*lyébb mint a másik de, hogy mégy nyaltok is egymásnak...
Azt gondolom el se tudjátok képzelni, hogy tényleg ennyi fertőzött van.
Bezzeg ha a ti kötsög kurmányotok lenne hatalmon azt is elhinnétek, hogy napi 5 millió beteg van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.08.21 18:43

@gondolkoggyunk: ez pontosan így van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.08.21 18:26

Magyarországon a napi fertőzöttek és a halottak száma minden nap pontosan annyi, amennyit a kormány akar. Mivel minden alternatív információs (ellenőrzési ) csatorna hónapok óta szigorúan kussoltatva van, ezért a kormány minden nap annyi fertőzöttet és halottat mondhat nekünk, amennyit aznap éppen jónak lát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html