Koronavírus: így alakulhat a járvány a következő napokban a szennyvízadatok alapján

A 40. naptári héten végzett szennyvízvizsgálatok a koronavírus örökítő anyag mennyiségének stagnálást mutatják az előző hét eredményeihez képest a vizsgált településeken - írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Szepesi Anita, 2020. október 7. szerda, 12:53
Fotó: Getty Images

Az NNK 21 városban méri a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét. Az elmúlt héthez képest a mérések minden városban stagnáló mennyiségről tanúskodtak. (Lásd térképünk)

A koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A közösségi terjedés fékezése érdekében továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket! Különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre!  - figyelmeztet az NNK.


NNK

HOZZÁSZÓLÁSOK