Barabási Albert-László: Nyárig marad a koronavírus, aztán kitör a vakcinaháború

Vakcina hiányában az emberiségnek jóval több mint a fele megfertőződik, ez a folyamat elkerülhetetlen - mondta Barabási Albert-László hálózatkutató a hvg.hu-nak.
Domokos László, 2020. október 9. péntek, 15:19
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Egészen nyilvánvaló, hogy jövő nyárig nem áll vissza az élet a normális kerékvágásba. Aztán még egy évet ráhúzunk erre a folyamatra, mert ha végre lesz vakcina, a hangsúly a vakcinaháborún lesz - fogalmazott a tudós a portálnak.

Az utóbbi arról szól majd, hogy az oltásból hányat tudnak gyártani, ki fogja megkapni, ki lesz hajlandó beadatni.

Óriási változás, hogy Magyarországon is megtanultunk együtt élni a vírussal - mondta Barabási Albert-László.

Jelenleg durván ezres nagyságrendű a napi új fertőzöttek száma, és durván húszezer aktív betegről tudunk. A valódi szám az egész világon nagyjából a mért adatok tízszerese.

A kezdeti magyar csoda után kissé meglepett a fertőzések számának robbanásszerű növekedése - mondta.

Ezt ki lehetett volna védeni sokkal erőteljesebb kommunikációval a maszkhasználat szükségességéről, továbbá a nagy összejövetelek betiltásával a nyár folyamán

- tette hozzá a tudós, aki szerint most fizetjük ennek az árát.

A hálózatkutató még szeptember elején arról posztolt, hogy ha továbbra is nyitva akarjuk tartani a iskolákat, a munkahelyeket, a boltokat és a színházakat, és "ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély". Az új számok tükrében ő újra maszkot hord.

HOZZÁSZÓLÁSOK