Szlávik János: törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba

Az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedd reggel az M1-en.
Domokos László, 2020. november 3. kedd, 10:10
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Véleménye szerint nem érdemes összehasonlítani a különböző országok halálozási adatait, hiszen míg Magyarországon mindenkit, aki akkor hal meg, amikor fertőzött volt, a koronavírus áldozatának tekintenek, külföldön előfordul az is, hogy ha valaki a betegség kezdete után egy héten belül nem hal meg, akkor már nem a koronavírus áldozataként könyvelik el.

Hiába emlegetik úgy ezt a fertőzést, mint amely az idősekre veszélyes, a nagy számok törvénye alapján fiatalok is belehalhatnak - fogalmazott a szakember.

Általában a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota, ekkor kerülhetnek lélegeztetőgépre. Ilyenkor - az esetek több mint felében - a lélegeztetőgép segíti át a betegeket a súlyos állapoton.

Ugyanakkor egy idős és alapbetegségekkel küzdő embernél nem lehet sokáig fenntartani a kezelést, ezért lehet azt látni, hogy a halottak átlagéletkora 60-80 év, míg gyermekek esetében a halálesetek száma "extrém ritka" - fogalmazott Szlávik János.

Az esetek többségében mostanra már nem állapítható meg, hogy hol és kitől kapták el a betegséget a fertőzöttek, ami azt jelzi, hogy a vírus a közösségi terjedés szakaszában van - hangzik a konklúzió.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2020.11.03 10:49

Persze, hogy törvényszerű. Másképp nem lehet a társadalom átfertőződését elérni.
Bezárkózni évekre meg nem lehet. Ki tudja, mikor lesz vakcina. Ha lesz egyáltalán valaha is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html