A jogszabályok egyértelműen előírják, hogy a hatósági (házi) karanténkötelezettség lerövidítéséhez szükséges PCR teszteket az érintett magánszemélyek kötelesek bemutatni, ebből következően a munkavállaló nem kérheti a munkáltatótól, hogy a költségeket vállalja át - olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda honlapján.

Természetesen a munkáltató ettől függetlenül jogosult átvállalni a tesztek költségeit, továbbá minden olyan esetben, amikor a karanténidőszak lerövidítése a munkáltató érdekkörébe tartozó okból szükségessé válik, akkor a tesztek költségeit a munkáltatónak kell viselni, ha ennek elvégzésére a munkavállalót kötelezi.

Általánosságban elmondható, hogy a munkáltató által megkövetelt, de jogszabály szerint nem kötelező tesztek költségének viselése a munkáltatót terheli, kivéve akkor, ha a teszt elvégzése valamely munkaköri kötelezettség megszegése miatt vagy a munkavállalónak felróható okból válik szükségessé. Célszerű, hogy ezekről az esetkörökről és a tesztek költségeinek viseléséről a munkáltató előzetesen írásban tájékoztatást adjon a későbbi jogviták elkerülése érdekében - hívták fel az ügyvédek a figyelmet.