Véleménye szerint ha már nyáron ilyen szintű az emelkedés, akkor az év utolsó szakaszában még drasztikusabb emelkedésre lehet számítani.

Fontos változás a fertőzöttek átlagéletkorának csökkenése. Tavasszal ugyanis ez 64 év volt, mostanra viszont egészen 31 évre csökkent, a halálozások száma ezért is nem emelkedett. Ez azonban 4-5 hét múlva várhatóan megváltozik - fogalmazott Jakab Ferenc a csatornán.

Ennyi csúszás van ugyanis az esetszám és a halálozási ráta emelkedése között, ennyi idő elteltével kerül át a fiatalabb populációról az idősebb korosztályra, hacsak nem teszünk ellen. Ebben a lakosságnak hatalmas felelőssége van - magyarázta a szakember.

A koronavírus-járványnak egyedül egy biztonságos és hatékony vakcina vethet véget, és az is csak akkor, ha a lakosság legalább 50 százaléka beoltatja magát. Soha máskor nem lesz vége - fogalmazott Jakab.

Jelenleg 130 vakcinafejlesztési projekt van folyamatban világszerte. Ebből 30 klinikai vizsgálati fázisban, 6 pedig már a harmadik fázisban van, ami már "célvonal közeli" állapot. Ezekről - a harmadik fázisban tartó vakcinákról - év végén, következő év elején várhatóak előzetes eredmények .

A virológus reményei szerint Európában 2021 első félévében kezdődhet meg a vakcinálási program, ám akkorra még nem fejeződik majd be a fázis hármas vizsgálat teljes kiértékelése.