Magyarországon is számítani lehetett a fertőzések növekedésére a nyári időszak után és ezt vetítették előre a Nemzeti Népegészségügyi Központ szennyvízmintákon végzett előrejelzései is , amelyek pontosan mutatták a közeljövőre vetítve, hogyan alakulhat a fertőzöttség - mondta Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a rádióban a Hirado.hu beszámolója szerint.

Európában az esetszámok csúcsokra ugrottak, de országonként jelentős különbségek vannak. Ezt több tényező is magyarázza: az egészségügyi intézményrendszer, a tesztelési és az ápolási kapacitások mellett a közegészségügyi intézkedések betartásán is sok múlik.

Nagy különbségek vannak egyes országokon belüli is a távolságtartási és a maszkviselés szabályainak betartásában és társadalmi csoportok között is nagy eltérések mutathatók ki. Emellett a földrajzi elhelyezkedés is befolyásoló tényező - sorolta a szakértő

Az irodavezető szerint sok múlik a lakosság demográfiai korösszetételén is és az idősebb korosztály életkörülményein. "Az első hullám idején a tapasztalat azt mutatta, hogy biztonságosabb saját otthonban élni, mint idősotthonban" - mondta a szakember.

A WHO október 23-án arra figyelmeztetett, hogy a Föld északi féltekéjén élők kritikus szakaszhoz érkeztek, az elmúlt hetekben nem csak az esetszámok, hanem a kórházi ápolásra szorulók és halálos áldozatok száma is megugrott.

A következő hónapok nagyon kemények lesznek, néhány ország pedig veszélyben van - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a Szabadeuropa.hu szerint.