Koronavírus: újra ugrottak a magyar számok

Újabb 411 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, krónikus beteg -adta hírül a koronavirus.gov.hu.
Domokos László, 2020. szeptember 9. szerda, 08:36
Fotó: Getty Images

Eszerint szerda reggelre 411 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 9715 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez újabb emelkedés a keddi 341 fős adat után, de jóval jobban mutat a hétfői, eddigi abszolút csúcsot jelentő 576 főnél.

Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 628 fő, 3984-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 5103 fő. Az aktív fertőzöttek 44, az elhunytak 59, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 221 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Ezzel újra megdőlt az eddigi rekord, mivel az aktív betegek száma a tavaszi, első járványhullámban május 4-én volt a legmagasabb, akkor 2055 főnél tetőzött a kór.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését - olvasható a kormányzati honlapon.

HOZZÁSZÓLÁSOK