Koronavírus: újabb 937 magyar beteg és 6 halott

Vasárnap reggelre 24 óra alatt 937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt hat beteg - olvasható a friss adat koronavírus.gov.hu-n.
Domokos László, 2020. szeptember 27. vasárnap, 09:27
Fotó: Getty Images

A szombati 950 fő után vasárnapra újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Egy nap leforgása alatt elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 18 137 fő. Az aktív fertőzöttek 37, az elhunytak 54, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. Jelenleg 620 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 38-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több, mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív törzs jelenleg 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 187 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt - olvasható a kormányzati honlapon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.09.27 10:54

@antitroll:
Ha nem lenne igazam, akkor a COVID-osként jelentett halálesetek száma nem fog lényegesen emelkedni. Csak sajnos minden előrejelzés szerint még csak most fog igazán, ahogy a fiatalok importálják a családba a fertőzést azok idősebb-betegebb tagjainak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.27 10:51

@Suzywong:
"2. a covid halottak száma nem azokat tartalmazza, akik elhunytak a covid szövődményei miatt, hanem minden olyan elhunytat, aki cov pozitív volt, függetlenül attól, hogy mi votl a halál valós oka."
Na ez szerintem meglehetősen félreérthető, vagy nem igaz!
Ha így lenne, akkor azt állítottad, hogy minden elhunytat tesztelnének és aki pozitív, az COVID-osként kerül a statisztikába. Mindketten tudjuk, hogy nem így van.
A statisztika azokat tartalmazza, akik COVID tünetekkel és igazolt pozitív tesztekkel kerültek kórházba és az elsődleges (!) ok a COVID-ra és a következményeként kialakuló kétoldali tüdőgyulladás miatti légzési elégtelenség.
Természetesen van összefüggés azzal, hogy az életkor, és más kockázati tényezők miatt a COVID okozta tüdőgyulladás sokkal valószínűbb, de valahol meg kell húzni a határvonalat. A határvonal pedig szélső esetben az, hogy ha valaki még élhetett volna az alapbetegségével (elvben) heteket, hónapokat, de a COVID pozitívként a tüdőgyulladás vitte el, akkor azt COVID halálesetként írják a statisztikába.
Még akkor is így van ez, ha a bakteriális jellegű tüdőgyulladások is gyakori halálokok közöttük, sőt előfordul, hogy a vírusos és bakteriális gyulladás egyszerre áll fenn a legyengült szervezet miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.09.27 10:19

két alapvető probléma van:

1. a fertőzöttek számát megadó adat köszönő viszonyban sincs a valósággal, a tényleges szám nagyságrendekkel több lehet, mivel a többségük vagy tünetmentes vagy enyhe megfázásos tüneteket produkál, így nem fordul orvoshoz és nem tesztelik.

2. a covid halottak száma nem azokat tartalmazza, akik elhunytak a covid szövődményei miatt, hanem minden olyan elhunytat, aki cov pozitív volt, függetlenül attól, hogy mi votl a halál valós oka.
ugyanis a kórbonctanig eleve nem is tudjuk mi volt a halál tényleges oka, ez majd csak pár nappal később derül ki.
sokat elmond, hogy a "covid elhunytak" átlag életkora kb 80 év, ami magasabb, mint a nem cov+ elhunytak átlag életkora.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html