Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fokozódó járványhelyzet miatt világszerte növekszik az igény a vérplazmaterápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzöttnél bizonyul hatékonynak. A vérplazmát előállító kutatócsoportnak folyamatosan szüksége van új donorokra, hiszen az általuk adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben.

Felszálló ágban van a járvány, így egyre nagyobb az igény új vérplazmadonorokra. Fontos a széles körű társadalmi összefogás, hogy az egyik leghatékonyabb beavatkozást minél több beteg kezelésében alkalmazhassuk - mondta Lacza Zsombor, az OrthoSera kutatócsoport vezetője.

A plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználásával nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként 1-3 egységnyi vérplazmát tudnak levenni, és körülbelül ennyi kell a terápiához is, tehát egy donor egy betegen tud segíteni. Fontos, hogy csak olyan donorok vérplazmája alkalmas, akik már átestek a betegségen, és akiknek a vérében magas maradt az ellenanyag szintje.

A vérplazma-terápia koronavírussal szembeni alkalmazásának hazai elindításához az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nyújtott 113 millió forint támogatást. A projekt eredményeinek köszönhetően eddig több mint 100 beteg gyógyult ki a fertőzésből.