Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyetlen nap leforgása alatt 573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az utóbbi 24 órában elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 főre csökkent.

Jelenleg 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen - olvasható a kormányzati honlapon.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt csupán 5,1 ezer új tesztet végeztek - ilyen alacsony értékre legutóbb karácsonykor akadt példa. A kedd reggeli számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok 11,17 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbi napoknál magasabb kisebb érték. A pozitivitási arány így újra több mint kétszerese a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány viszont még kisebb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél.)

Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 129 689 fő kapott oltást,1643 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

A következő vakcinaszállítmány a legfrissebb információk szerint szerdán várható, a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít, abból 35 685 főt olthatnak be. A magyar kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig. A kormány számításai szerint, ha csak az EU-ra hagyatkozik Magyarország, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat - olvasható a friss közleményben.

A magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése. A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a Kínával és Oroszországgal való tárgyalásokra. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői a napokban a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben, és megállapították, hogy a kínai vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinofarm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is.