Influenzaoltás: gyorsan fogy a készlet

Két és fél, háromszor annyian érdeklődtek a múlt héten influenza elleni védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán - derül ki az emberek érdeklődését dokumentáló Google archívumból. A Népszava által megkérdezett háziorvosok is megerősítették: jóval nagyobb az érdeklődés, mint az elmúlt években.
Domokos László, 2020. október 21. szerda, 07:35
Fotó: Getty Images

Az már most tudható, hogy ingyen mindenkinek nem jut majd az oltóanyagból. A magyar kormány 23 éve minden évben - idén is - itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát. Egyedül 2009 volt kivételes, amikor 2,3 millió embert oltottak a madárinfluenza ellen is. Átlagosan az állam által biztosított mennyiségnek az 50-75 százaléka fogyott el egy-egy szezonban - például tavaly a készítmények alig felét használták el.

Most viszont - ha Google-érdeklődés hűen tükrözi az oltási szándék növekedését -, hiány lehet majd a hazai gyártású 3Fluart alapvakcinából is. Sőt kevésnek bizonyulhat az a 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcina is, amelyet a kormánynak most sikerült közvetlenül a gyártótól megvásárolnia - írta a napilap.

Noha a lap által megkérdezett háziorvosok arról beszélnek, hogy fokozottabb az érdeklődés mint bármikor korábban a vakcina iránt, pontos adatot nem tudnak mondani. Az állam által térítésmentesen biztosított magyar oltóanyagot ezekben a napokban szállították ki a praxisokba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.10.21 17:03

@androméda2: szívből kívánok sok szerencsét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

androméda2, 2020.10.21 16:51

15 éve minden évben beoltattam magam, és nem is voltam influenzás. Nem tudom, hogy idén sikerül-e, mert sajnos nagyon gyorsan elfogyott a háziorvosomnál. Felső szinten ugatnak, hogy mindenki oltassa be magát, de a kontingens maradt, mert hát sosem fogyott el az előző években. Gyengeelméjű az a tisztifőorvos is, aki az oltás szükségességéről papol, de ebben a súlyos járványhelyzetben ugyanannyi ampullát biztosít. 70 év feletti vagyok és krónikus beteg. Valahogy nem nyugtatott meg, hogy a miniszterelnök megkapta. Járványhelyzetben1,3 millió ampulla nem elég 6-7 millió embernek. Szégyen, amit művelnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html