Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a magyarországi gyógyszer-nagykereskedők próbálnak importálni influenzaoltásokat, de eddig nem jártak sikerrel. Az egyik érintett cég a 24.hu-nak azt mondta, a múlt héten még látott reményt arra, hogy 10 ezer vakcina juthat Belgiumból Magyarországra, igaz, borsos áron: egy oltásért 16 ezer forintot kértek volna, ha eljut ide. Hétfő délután azonban kiderült, hogy a kontingenst megállították a belga határon, mert több uniós országhoz hasonlóan ott is exporttilalmat rendeltek el. A koronavírus-járvány miatt ugyanis minden országban megnőtt az igény az influenzaoltásra, az országok pedig védik a készleteiket.

A lap szerint a mostani kilátások szerint a Magyarországon a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcina nem biztos, hogy elég lesz, akár 4 millió adagra is szükség lehet. Az import pedig egyelőre úgy néz ki, nem járható út.

A kormány szerint lesz elég

A kormányzati nyilatkozatokból ugyanakkor az derül ki, hogy lesz elég vakcina. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán azt mondta, hogy szerinte nem lesz hiány influenzaoltásból. Közölte, hogy nagyon megnőtt az influenza elleni oltás iránti igény, a kiszállítás rendezetten zajlik, mindenkinek a türelmét kérik. A háziorvosok naponta 10-15 influenzaoltás beadását vállalják, ha elfogy a készlet jelezni kell. További jelentős mennyiséget rendeltek belőle. A tisztifőorvos azt mondta, mindenki nyugodjon meg, aki oltakozni szeretne, megkapja az oltást - fogalmazott Müller Cecília.

A múlt csütörtöki  kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt, ha szükséges, több influenzaoltást is be tudnak szerezni néhány napon belül hazai gyártásból és/vagy külföldről.  Az oltásimportot folyamatot felgyorsíthatja, ha az állam rekvirálja az országba érkező szállítmányt. A 24-hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedőknek nincs információja arról, mi a kormány szándéka az import útján esetlegesen beérkező, kereskedelmi forgalomba szánt vakcinákkal.

Miért fontos?

Az influenzaoltás iránti igény érthető, hiszen a szakemberek szerint sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát.

Mivel az influenzát és a koronavírust el lehet kapni egyszerre, érdemes az egyik ellen védekezni oltással, amíg a másik ellen jelenleg még nincs oltóanyag. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az oltás segíthet az influenza súlyos szövődményeinek elkerülésében, így pedig a jelenleg erős nyomás alatt lévő egészségügyi rendszereket is kissé tehermentesíthetik. (A influenzaoltásról és a tévhitekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)