Második hullám: ez vár az iskolákra

Elkészült és a köznevelési intézmények megkapták a hamarosan keződő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt - adta hírül az Emmi.
Domokos László, 2020. augusztus 18. kedd, 08:45
Fotó: Getty Images

A járványügyi adatok alapján Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt. Ugyanakkor a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia olyan eljárásrendet, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca az operatív törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) együttműködve összeállította és az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatta a hamarosan induló tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.

Ez az intézkedési terv 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll kitér többek között a tanév előtti fertőtlenítésre és takarításra, a kézmosás, távolságtartás, maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására. Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy külföldről hazatérő kollégiumi tanuló esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. Annak érdekében, hogy a fenntartók ezt megfelelő szinten el tudják végezni, a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont - az operatív törzs döntése alapján - minden intézmény számára biztosítani fogja.

Ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emmi és az NNK - a területi népegészségügyi hatósággal közösen - megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni. Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az operatív törzs hoz meg, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

A most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni. A módosításra a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak - írta az Emmi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2020.08.18 09:29

NZZ: Az iskolák körül is vita támadt, mi legyen a helyes stratégia. Egy hét múlva vége a nyári szünetnek. Ugyanolyan vihar lesz, mint a nyár elején?

S: Szerintem nem is volt annyira viharos.

NZZ: A nyilvános viták eléggé turbulensek voltak.

S: Ez az emberek aggodalma gyerekeikért, érthető. Az iskolákban bízni lehet és jó úton vannak. Segítünk a védőtervek kidolgozásában. Erről kedden többet tudunk majd mondani.

NZZ: Nem árulna el már most valamit?

S: Talán ennyit: Ismét teljes oktatás lesz mindenkinek.

NZZ: Tehát nem félosztályos tanítás többé. Ez amúgy sem jött be mindenkinek.

S: Épp azok a körök, amelyek utána kritizáltak, előtte kértek több eszközt a távoktatásra, ahol gyerekek voltak hátrányban. Meg is kapták. Igen jó visszajelzéseket kaptam az iskolákból, mert a lockdown után a diákok ismét jól folytathatták a tanulást.

NZZ: Sok német tagállamban a diákok számára is kötelező a maszk. Ez Zürich-ben is napirenden van?

S: Jövő héten adjuk közre, milyen lesz az első tanítási nap. Ahol a távolság nem tartható, pl. laborokban, nyilván a maszkot előírjuk - erre az iskolák is számítanak.

NZZ: Némelyek szerint a Bund, nemcsak az iskolákban, ismét több kompetenciát kell, hogy kapjon. Nem ütközik a föderalizmus határaiba?

S: Most sokan a követelik a több centralizmust. Ez nem felel meg sem tradíciónknak, sem adottságainknak. Appenzell Ausserrhoden-ben hónapok óta nem volt fertőzés. Értelme van, ha a kantonok különféle intézkedéseket léptethetnek életbe. Hogy a 26 kanton mindegyike helyzetmegítélést fogalmazhat meg, ez Svájc erőssége. Nem lehet a Szövetség mindig illetékes, mert a helyi adottságokat nem ismerheti.

NZZ: Hű, ez szép föderalista reklámszólam!

S: Mért ne? Idén augusztus elseje elmaradt, most pótolhatom!

Neue Zürcher Zeitung, 2020. aug. 8.
/ökobetyárnál az eleje/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html