Újfajta zaklatás az iskolákban, a kormány a szünetre vár

Folyamatosan érkeznek a panaszok az iskolákból arra, hogy a járvány kezelése kaotikus, még a nemzeti konzultáció válaszadóinak többsége szerint is be kellene zárni az iskolákat. A kormány most kitalált valamit.
Komócsin Sándor, 2020. október 13. kedd, 08:11
Fotó: Getty Images

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a közelgő egyhetes őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből "kisöprődjön" a vírus - írja a Népszava. Abban, hogy komolyabb lépésekre lenne szükség, még a saját nemzeti konzultációjának eredményei sem tudták meggyőzni a kormányt. Az állítólagos 1,8 millió kitöltő többsége (61 százaléka) az oktatási intézmények bezárását és a digitális oktatásra történő átállást támogatná.

Azt, hogy az iskolákban korántsem rózsás a helyzet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felméréseire érkezett válaszok, személyes beszámolók is alátámasztották. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke egy hétfői online kerekasztal-beszélgetésen is elmondta: a szakszervezethez beérkezett tanári visszajelzések háromnegyede arról szól, hogy nagy a bizonytalanság az intézményekben.

A Szülői Hang Közösség képviselője, Tóth Margit arról számolt be, hogy nagy a kavarodás az igazolások és a házi karanténban töltött idő tekintetében is. Van, ahol két hétig, máshol tíz napig vagy ennél is kevesebb ideig kell otthon maradniuk az érintett diákoknak. A Szülői Hang felmérését kitöltő szülők több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, fogalmuk sincs, hogy abban az intézményben, ahova a gyerekük jár, volt-e már valaki fertőzött.

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom tapasztalatairól Schermann Fruzsina beszélt. Mint mondta, a diákok közül többen nem veszik komolyan a védekezést, amiben nagy szerep van az intézményi hozzáállásnak is. Felhívta a figyelmet egy aggasztó jelenségre is, amit "korona zaklatásnak" nevezett: nem egyedi eset, ha valakinél akár csak a vírus gyanúja is felmerül, iskolatársai "letámadják", a közösségi oldalakon zaklatják. Eközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nyugodtan folyik a munka az iskolákban, óvodákban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.10.13 18:17

pedig a "vírus", az mekkora raj becenév már!
mondjuk a "baci" meg pont nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.10.13 18:14

@syriaalaeppo@gmail.com: Majd jön a téli szünet, a tavaszi szünet, a nyári vakáció - a szünetek konvergálnak a végtelen felé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.13 16:57

Teljesen felesleges már a zárás.
A gyerekek mint szuperterjesztők szétfertőzték egymást tünetmentesen.
Most, hogy hazaszorulnak a szünet alatt átadják a szülőknek, nagyszülőknek.
Zárul a káros kör.
Eredménye lemérhető az iskolabezárások után 4 héttel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html