Az ATV Híradó birtokába került egy levél, amit a Pest Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott - aki egyben a megyei oltási munkacsoport vezetője - írt a Pest megyei háziorvosoknak. Ebben az áll, hogy február utolsó hetében a háziorvosok Szputnyik és Moderna vakcinákkal nem olthatnak, viszont a kínai vakcinából 27,8 ezer darab oltóanyagot kapnak.

A levél szerint az AstaZeneca vakcinából ennél kevesebbet, 420 ampullát kapnak a megye háziorvosai a praxisukban történő oltásra.

A Pfizer-oltásból pedig 300 ampullát szállítanak a megye kórházi oltópontjaira.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján jelentette be, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központ "megvizsgálta" a kínai vakcinát, azaz annak a dokumentációját és leírását, és az megfelelt a független hatósági laboratóriumi követelményeknek. Erről tájékoztatták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), mert Magyarországon ez a hatóság engedélyezi a vakcinák felhasználhatóságát. Ha ők is engedélyezik, akkor elkezdhetnek vele oltani hazánkban - mondta az atv.hu szerint Müller.