A koronavírus-járvány miatt október 1-től kötelező a lázmérés az iskolákban, beléptetéskor a diákok és tanárok testhőmérsékletét is ellenőrizni kell, miközben sok iskola korábban bevezette azt, hogy ezzel is kiszűrje a potenciális koronavírus-fertőzötteket.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tavasszal, a járvány első hulláma alatt adott ki állásfoglalást a kötelező lázméréssel kapcsolatban, eszerint az akkori járványhelyzetre tekintettel nem tartották arányosnak, hogy a munkáltatók általános, mindenkire kiterjedő módon kötelezzék a munkavállalóikat különböző szűrővizsgálatokra, így többek között lázmérésre.

Az Index most megkereste Péterfalvi Attilát, a NAIH elnökét, hogy változott-e a hatóság véleménye az ügyben.

Péterfalvi szerint ilyen esetekben az arányosság kérdése a meghatározó, a mindenkire kiterjedő lázmérést tavasszal valóban indoktalannak tartották, ezt azonban a mai járványhelyzetben már nem lehet elmondani.

A kötelező lázméréssel azonban nem járhat együtt az adatok rögzítése, ez ugyanis szenzitív adatnak minősül - tette hozzá a NAIH elnöke. A lázmérés célja csupán az lehet, hogy megakadályozza a belépést azon személyek számára, akikkel szemben felmerülhet a fertőzöttség gyanúja. A testhőmérséklet mérése során keletkezett adatok rögzítésére ugyanakkor nincs se szükség, se lehetőség. Ha valaki lázas, az forduljon orvoshoz és végeztessen magán tesztet.