Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett - derül ki az MTI beszámolójából.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány veszélyének szintjét, de ajánlásában Magyarországot nem érintette. Az operatív törzs tanulmányozta a WHO ajánlásait, és nem tartja indokoltnak szigorúbb intézkedések bevezetését, ugyanakkor nyomatékosítja az eddigieket.

Így a többi között azt kérik, mindenki mérlegelje a külföldre utazást. Ha az utazás mellett döntenek, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál, ha pedig fertőzött területről érkeznek, ne menjenek közösségbe, figyeljék a tünetek jelentkezését és azok észlelésekor telefonáljanak a háziorvosuknak. Emellett kérik a higiéniai előírások betartását.

A mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük. A mentők az eljárásrendnek megfelelően védőfelszerelésben mentek ki hozzájuk, de a kivizsgálások során bebizonyosodott, hogy a hívók nem fertőzöttek - jelentette be Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiában közúti ellenőrzéseket rendeltek el a járvány miatt, Samu Attila elmondta: Magyarországon nincs ilyen korlátozás, a határok nincsenek lezárva, és nincs egészségügyi zárlat sem, ugyanakkor a schengeni határokon és a repülőtereken a megszokottnál szigorúbb az ellenőrzés.

Az operatív törzs úgy döntött, létre kell hozni egy honlapot és egy Facebook-profilt a tájékoztatás érdekében, ezek fejlesztése folyamatban van és belátható időn belül elkészülnek. Ugyanakkor a lakosság rendelkezésére állnak a már ismert felületek - a kormany.hu, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató szolgálata és a zöldszám -, ahol információhoz juthatnak a fertőzésről.

A védőmaszkokkal kapcsolatban az operatív törzs úgy döntött, a büntetés-végrehajtás készleteit a lakossági igények kielégítésére fordítják, ezért péntek délelőtt 300 ezer maszkot már kiszállítottak.

Február 2-án jelentették be, hogy a büntetés-végrehajtás debreceni üzemében 25 ezres kapacitású gyártósort indítottak újra, ahol fogvatartottak állítanak elő szájmaszkokat. A gyártás folyamatos, két műszakban készülnek a termékek, és az alapanyag a további gyártáshoz biztosítva van, bár az alapanyagoknál "brutális drágulást" tapasztalnak.