Zsiday: ha az állam nem segít, halálspirálba kerülünk

Az MNB-vel elégedett vagyok, gyorsan meglépett mindent, amit meg tudott. Gyakorlatilag megteremtették a lehetőségét annak, hogy az állam egy ideig korlátlan mértékben költekezzen. A kormány viszont ezt nem akarta megtenni - értékelte az eddigi intézkedéseket Zsiday Viktor befektetési elemző a 444.hu-nak.
Domokos László, 2020. április 9. csütörtök, 15:01
Fotó: Napi.hu

Véleménye szerint ugyanis a kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete. A kabinet félreértelmezi a helyzetet: azt gondolják, hogy egyszerűen majd újraindítják a gazdaságot. Pedig olyan most a helyzet, mint amikor egy súlyosan beteg ember nem kap levegőt: ha nem kerül gyorsan lélegeztetőgépre, akkor később már hiába.

Szűk körű a csomag, kicsi a támogatás és éppen azokon a vállalkozásokon nem segít, akiken kellene, mert éppen leállnak. Keynes óta, vagyis a nagy gazdasági válság óta tudjuk: amikor a magánszektor hirtelen összezsugorodik, akkor az állami szférának kell a helyére lépnie, különben halálspirálba kerülünk. A munkaalapú társadalom ebben a helyzetben nem működik. Ez egy gazdaságfilozófiai tévedés - jelentette ki Zsiday Viktor befektetési elemző a 444.hu-nak adott interjúban.

Eközben a legtöbb állam most azzal próbálkozik, hogy 100 vállalkozásból 98-at életben tartson a korlátozások végéig. Ha azonban náluk mondjuk csak 80 marad életben, mert nem kap segítséget, annak az lesz az eredménye, hogy tartósan csökken a GDP, a foglalkoztatás, a magyarok jövedelme, és irgalmatlan munkanélküliség lesz.

Orbán Viktor kormányfő kitartóan ragaszkodik ahhoz hogy nem szabad nagy költségvetési hiányt csinálni. Gyurcsány is belebukott a nagy költekezésbe, nem szabad külső erőktől függeni, ezért alacsonyan kell tartani a hiányt. Ebben a helyzetben viszont ez sem fog menni - véli a befektetési szakértő. A 2,7 százalékos GDP-arányos hiány önmagában is irreális: ha nem csinál semmit az állam, akkor magától is 3-5 százalékra ugorhat a deficit, de közben szükség is van állami intézkedésekre. Véleménye szerint idén minden országnak 5-10 százalék lesz a költségvetési GDP-arányos hiánya, sőt lesz 10 százalék felett is, de ez nem baj: minden háborús helyzetben ez van. Ilyenkor az államnak túl kell költekeznie, különben meghal a gazdaság.

A magyar kormány a thacherizmus foglya marad?

Miközben a magyar gazdaságpolitika elvileg unortodox, ehhez képest most kifejezetten ortodox válságkezelést próbál csinálni, ami ráadásul matematikailag nem jön ki. Eközben világszerte tabudöngető hangulat: eljött a modern monetáris elmélet ideje. Eszerint azon országokban, amelyeknek van saját jegybankja és saját devizában vannak eladósodva, a kormány költekezésének gyakorlatilag semmi nem szab határt. Az elmélet szerint mindez még inflációt sem okoz mindaddig, amíg a kapacitáskihasználtság alacsony, és ha a kormány időben visszavonja a stimulust, akkor tartós inflációs károk sem lesznek belőle. Ez utóbbi elképzelés azonban erősen kérdéses - tette hozzá Zsiday.

Önmagában a forintárfolyam nem annyira fontos: nem nagyon vagyunk eladósodva devizában. A veszélyt azt jelenti, ha gyorsan elkezd gyengülni az árfolyam, akkor a lakosság is megijedhet, és megindulhat a tőkemenekítés - ezt már nagyon nehéz volna kezelni. Ha pedig valóban az van az árfolyamgyengülés mögött, hogy megingott a nemzetközi bizalom azzal kapcsolatban, mennyire demokratikus rendszerben tervezi a magyar kormány az ország jövőjét, azt nem lehet MNB-kamatemelésekkel tartósan kezelni. Ha ez nagyon nagy bajt okoz, akkor szerintem Orbán Viktor meg fog hátrálni. Ha elmegy a falig, és látja, hogy az valóban fal, akkor megfordul - véli Zsiday Viktor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.12 01:39

@snel: "amihez az államnak "csak" az egyelő hozzáférésű keretet (jogrendszer, közbiztonság, hivatalok, oktatás, eü, stb.) kell biztosítania."

És a fölsoroltak közül melyiket biztosítja az Orsós-rezsim, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

snel, 2020.04.12 00:37

Alapvető tévedésben vannak sokan az itt kommentelők és úgy általában az itt "szocializálódott polgárok" között: már rég NEM IGAZ, hogy "ÁLLAMNAK GONDOSKODNI KÖTELESSÉGE" a polgárairól, megvédenie igen a külső támadástól (ilyen a járvány is), de GONDOSKODNIA mindenkinek SAJÁT MAGÁNAK kell magáról, amihez az államnak "csak" az egyelő hozzáférésű keretet (jogrendszer, közbiztonság, hivatalok, oktatás, eü, stb.) kell biztosítania. Minden ettől eltérő véleményes, vagyis politika, az érdekeken (támogatottságon) múlik, az "egyszerű dolgozónak" kár itt fantáziálgatni, vagy delirálni, ha nincsenek elég sokan a pont azonosat akarók és akik mellesleg még meg is tudják magukat szervezni (ez utóbbi a gyakorlatban nagyon nehéz, mivel túl sok az ellenérdekelt).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gabrielis, 2020.04.10 12:37

@OV: tökéletesen igaz és helyén való, pulusz a járulékos veszteségek is O1G malmára hajtják a vizet a 60 felettiek és krónikus betegek sajnálatos elhalázásával. A nyugdíj kassza kicsit helyre billen. Valamint várom azt a bejelentést, de ahhoz még a forintnak kicsit gyengülni kell, hogy a kovid-19 miatt és egyéb gazdasági hatások miatt sajnos csatlakozni kell az Euro övezethez és bevezetjük az Eurot Magyarországon is és ezzel újra versenyképesek leszünk, lehetünk az összeszerelő piacon.???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2020.04.10 10:40

Kibicnek semmi se drága.
Még érdekelne László Csaba, Mellár Tamás, Bod Péter Ákos, és a GKI-s Vértes derűlátó jóslata is.
Ja nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2020.04.10 10:09

@flydomi: "Es ez hiba.Mert idovel ennek lesz "bojtje".Sok sok nari bari elvesztette az allasat.Es meg BERTAMOGATASRA sem jogosultak,mivel nem dolgoznak. :D"

Nem egszen van igazad mert aki elveszti az alast jogosult az allaskeresesi jaradek-ra. Es ha igad van es 3 honapon belul rendbejon a gazdasag (nem fog) akor megint alkalmazasba fog tudni allni. Szerintem jobb megoldas hogy a kis es kozepvalakozasokat tartjak eletbe es adnak tamogatast nekik hogy ne keljen az embereket egybul a munkanekulisegbe lokni, igy ha elhuzodik a gazdasagi receszio es csodbemennenek a valalkozasok akor meg mindig ott az allaskeresesi tamogartas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html