Koronavírus: elhunyt 93 beteg, csúcson az új fertőzöttek száma

Az új fertőzöttek száma rekordmértékben emelkedett, az aktív fertőzötteké pedig közel 4 ezerrel nőtt.
Csernátony Csaba, 2020. november 16. hétfő, 09:01
Fotó: Napi.hu

Az előző napokhoz képest gyorsabban terjed a járvány Magyarországon a legfrissebb hivatalos adatok szerint.

Hétfőn 6495 új fertőzöttet regisztráltak, szemben a vasárnapi 4238 fővel, így közel 148 ezerre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak - közölte a koronavirus.gov.hu.

Az aktív fertőzöttek száma közel 4 ezerrel 110 ezer fölé emelkedett. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

A reggel közölt mintavételek száma az adatszolgáltatási késedelem miatt nem végleges, a közöltnél jóval több mintavétel történt, az adatot még a mai napon frissítjük - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon

A kormányzati portál tájékoztatójából kiderül, hogy egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és részt vesznek a szigorítások- és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Emellett a katonák a mai naptól 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

A kormányzati oldal felsorolja a szabályokat is:

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.
 • A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazolásminta itt érhető el.
 • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.
 • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg.
 • A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A kormány kihirdette a rendeletet, miszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben.
 • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2020.11.16 11:10

Nyaron napi 300-340 ember szokott meghalni az orszagban, a teli influenza szezonban napi 420-450.

Azaz az influenza telen napi 120-150 tobblethalalozast okoz, megsem volt miatta mibden telen oriasi panik , aminek oka, hogy nem szamolt rola be napi szinten a sajto.

A covid ugyan meg mindig joval alatta van egy atlagos influenzanak a napi aldozatok szamat illetoen, viszont sajtofigyelem es panik tekinteteben ezerszeresen vezet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2020.11.16 10:11

@ilsi mondja: "Ne bízzuk magunkat a számokra!"
Inkább bízzuk magunkat a vak véletlenre, mint az állatok akik nem fárasztják magukat a természet törvényeinek megismerésével.
A Homo Sapiens emberi faj része a természetnek, mégis a Természet általa képes megismerni saját működésének törvényeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2020.11.16 09:40

RÁBÍZZUK ÉLETÜNKET A SZÁMOKRA?

A digitalizálás mindannyiunkat végképp totálisan a számok jégmezejére visz. Számoljuk a pénzünket, szívünk dobbanásait, barátainkat, este összeszámoljuk halottainkat. De mi van, ha olyasvalami jön, amivel nem számolunk?

Nehéz, nagyon nehéz évezredek rögzült kulturális alapköveit kétségbe vonni. Az anyagi világban, illetve ennek a világnak mára szinte tökéletes technikai uralmában való pozitivista hit egy ilyen kétségbevonhatatlannak tűnő jelenség.

Szám, idő azóta van, mióta ember
Szám: Csak egy rács, amit az ember rátesz a világra, hogy kényelmesebben éljen. Egy törzs fölgyújtotta kunyhóit, miután azokat egy fehér ember ?megszámolta?. Vannak anumerikus társadalmak, csak ennyit ismernek: "egy" vagy "néhány". ?A világ mérhető oldala nem a világ, hanem a világ mérhető oldala.? Lévy-Strauss a Szomorú trópusokban azt írja, írástudatlan társadalmak is műveltek kitűnő építészetet (Dél-Amerika).

Göbekli Tepe már számolt?
A 12 000 éves, nyilván első emberi "templom", óriási, két méteres T-sztéléit számok nélkül is sikerülhetett fölállítani? Az 500 fős csapat magas szervezettséget, munkamegosztást igényelt: voltak papok, kőfaragók, katonák, vadászok. Kerék, fémszerszám nélkül az oszlopok kivájása, szállítása iszonyú munka lehetett. Az istenigény és -imádat erősen hajthatta őket. De hányan véssenek, hányan ássanak, hányan vadásszanak? Vagy elég volt az "egy" és a "néhány"?

Göbekli Tepe előtt
Nyilván az ősember még nem tudott számolni, de most a jég- és kőkorszak végén vagyunk. Az ügyesebbek búzát vetnek és tárolnak, ezt gondosan védik - idegenektől és társaiktól is. Az ősközösségen belül megjelenik a magántulajdon és a rabszolgaság. A kevésbé ügyesekből lesznek a rabszolgák. És megkezdődik a s z á m b a v é t e l . Számon kell tartaniuk, m e g s z á m o l n i ingóságaikat - botra rovátkákat vésni. Örökös kérdés: a búza növelte a szaporulatot, vagy fordítva? Gondolom, első az evés. (A "haladás" paradoxona).

Ne bízzuk magunkat a számokra!
A buddhizmus mintha azt sugallná, hogy felejtsük el a számokat és az időt - akkor boldogok leszünk. Lukanga Mukara: Az embernek nincs szüksége időmutatókra. A nap reggel fölkel és este lenyugszik. Csak ennyit kell, hogy tudjon az ember.

Soha ne nézz az órádra és ne számold, hány éves vagy!
Avagy ki szeretné megtudni halála óráját?

(Jaj, már dél van, már rég ebédet kellett volna főznöm!)

RózsaS

(Lásd még: A fehér ember tudománya, Hit és tudomány, Ökoátcsapások, Hálózatkutatás-bírálat - ökobetyár-blog).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html