Annyi orvos és ápoló esik ki az ellátásból, hogy bajba kerülhet a győri kórház

A betegszám sokszorosa a tavaszinak, esnek ki az ellátásból az intenzív orvosok, miközben jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát - mondta Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa.
Szász Péter, 2020. szeptember 26. szombat, 19:14
Fotó: Getty Images

Miközben tavasszal harmadával, időnként 25 százalékkal volt kevesebb a fekvőbeteg-szám a kórházban és a járóbeteg-ellátás is megfelelőzött, így szabad kapacitásaik lettek, most teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni - idézi a 24.hu az orvos, a győri HírCity-nek adott interjúját.

Jelenleg hat intenzív ágy áll rendelkezésre koronavírusos beteg számára, de néhány napon belül harmincra kell emelni az ágyszámot. A Covid-osztályon 60 százalékos a kihasználtság, a koronavírusos betegek ellátása mellett naponta 150 beteg érkezik a sürgősségi osztályra, 150-180-an pedig a kórház járványügyi ambulanciájára - tette hozzá.

A főorvos szerint ez nagyon komoly erőket igényel, és valószínűnek tartja, hogy "lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk." Szerinte ez a pillanat nagyon hamar elkövetkezhet: a hétvégén vagy a jövő hét elején.

Ennek nemcsak a növekvő betegszám az oka, hanem az is, hogy fertőzés miatt folyamatosan esnek ki az orvosok és az ápolók az ellátásból.

Arra a kérdésre, hogy van-e elég orvos az intenzíves ágyak mellé, a főigazgató azt mondta, 15-17 intenzív szakorvos és 70-80 intenzív szakápolásban jártas ápoló Győrbe csoportosítására lenne szükségük, ezzel a létszámmal tudnák működtetni a 30 intenzív ágyat.

HOZZÁSZÓLÁSOK