Gulyás: bizonyos országoknál újra jöhet a karanténkötelezettség

Egyre több környező vagy közeli országban lángolt fel újra a koronavírus-járvány, ami amiatt a magyar kormány új rendszert vezet be. Három kategóriába sorolják a többi államot, és bizonyos esetekben újra előírhatják a kéthetes kötelező karantént - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vasárnap.
Szabó Dániel, 2020. július 12. vasárnap, 11:36
Fotó: Reuters

Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség - idézi az Index Gulyás Gergely minisztert, aki szerint az, hogy Magyarországon kifejezetten alacsony a fertőzöttségi állapot azon is múlik, hogy a környező országokban kialakult helyzetre hogyan reagálunk.

Minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést szigorítani kell. Ezért mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint - ismertette a tisztifőorvosi határozatot a témában. A kódok szerint a zöld a normális besorolás, de a sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Augusztus 1. után az utóbbi két típusú országból érkezőknek a tesztelés költségét maguknak kell állniuk, ha nem akarnak két hétre karanténba kerülni.

Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.

Pénteki rádióinterjújában már Orbán Viktor miniszterelnök előrevetítette, hogy jöhetnek a járványügyi korlátozások a szomszédos országok új kitörései miatt. A legrosszabb Romániában, Ukrajnába és Szerbiában a helyzet, de a Balkán más területein - Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Albánia - is küzdenek a Covid-19 újbóli megjelenésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

palm, 2020.07.12 15:25

Nem világos, hogy mi a különbség a sárga és a piros besorolás közt. Az eddigi információk alapján ugyanolyan szabályok vonatkoznak mindkettőre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.07.12 12:35

Érdekes olyan országok taroznak a sárga kategóriába ahol elég súlyos a helyzet. Pirosba egyértelműen azok ahonnan a bevándorló migránsok jöttek. Zöld pedig Horvátország, Lengyelország stb. ... persze lehet,hogy én más COVID statisztikákat olvasok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html