Új intézkedéseket hirdettek ki: Szép-kártya, túlórázás, keményebb rendőri fellépés

Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben: növelik a rendőrök jogkörét a járványügyi korlátozások betartatásához, de közben többet kell túlórázniuk. A rabok karanténban maradnak, tényleg ingyenes lesz a parkolás, a Szép-kártyák használatát pedig nem lehet különdíjjal terhelni - derül ki a Privátbankár összefoglalójából.
Szabó Dániel, 2020. április 6. hétfő, 09:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Kemény túlórázás jöhet a rendőröknél, ugyanis a heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a negyvennyolc órás heti időtartamot mostantól, ráadásul a pihenőidőbe a munkahelyre bejutás, hazajutás ideje is beleszámíthat a járvány ideje alatt - kezdi összesítését a Privátbankár a Magyar Közlönyben megjelent új intézkedésekről.

Viszont erősebb jogot kapnak a rendőrök, hogy a kijárási korlátozásokat megszegőket jogkövető magatartásra bírják: szabálysértést követ el, aki veszélyhelyzetben az intézkedésre jogosult szerv vagy személy veszélyhelyzettel kapcsolatos megkeresésére lényeges adat tekintetében a  valóságnak meg nem felelő statisztikai adatot szolgáltat, vagy az  adatszolgáltatással kapcsolatban a valóságnak meg nem felelő felvilágosítást ad. Akár félmillió forintos bírságot is kiadhatnak ilyen ügyekben.

Még a rendőrséghez kapcsolódik, hogy karanténban lévő gyanúsítottat nem adunk ki, nem veszünk át külföldről.

A hadsereg tagjaival szemben is szigorodnak az elvárások: a szerződéses állományba tartozó katona jogyviszonya a veszélyhelyzet ideje alatt szűnne meg, akkor az a veszélyhelyzet megszűnéséig automatikusan meghosszabbodik, sőt: az állomány nem mondhat le, nem szüntethetik meg jogviszonyukat.

Ahogy azt már korábban megígérte a kormány, megjelent a kormányrendelet, hogy nem kell fizetni a parkolásért a közterületeken.

Túlórával nemcsak a rendőröket terhelik, mert az idősek otthonában foglalkoztatottak számára 24 órás műszak is elrendelhető mostantól, de ezt ugyanennyi pihenőidőnek kell követnie.

A börtönök, büntetésvégrehajtási intézetekbe karanténban kezdenek a rabok.

A Szép-kártya esetében a szolgáltatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig az arra juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben díjat nem számíthatnak fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK