Leállt Magyarországon a hepatitis C szűrése

Teljesen leállt Magyarországon a hepatitis C-s betegek szűrése - mondta a Világgazdaságnak Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa -, ezért csökken az újonnan regisztrált fertőzött betegek száma.
Szepesi Anita, 2020. október 13. kedd, 14:37
Fotó: MTI Fotó

Makara Mihály szerint a leállás oka, hogy a hepatitis C-t és a koronavírust is ugyanazok a szakemberek gyógyítják, a fókusz pedig az utóbbi betegségen van - írja a napilap.

Tavaly havonta mintegy kétszáz betegnél kellett megkezdeni a hepatitis C miatti kezelést, az idén száznál is kevesebbnél. A lakosság 0,7 százaléka, több mint 70 ezer ember lehet ezzel a vírussal fertőzött úgy, hogy a többségük nem is tud róla.

2019-ben 13,8 ezer hepatitises részesült egészségügyi ellátásban az egészségbiztosító adatai szerint, gyógyításukra évente mintegy 6,5 milliárd forintot költenek.

A szűrés azért is fontos, mert a betegség felfedezésével megelőzhető a májzsugor, a májrák és több más szövődmény, és szüntethető meg a fertőzőképesség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Justice2018, 2020.10.13 19:23

Nos, akkor mégsem látják el a nem covidos betegeket?
Orbán megint orbitálisat hazudott! Mint mindig!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.13 17:18

Segítek!
Tavaly hatalmas kampány keretében leszűrték az ÖSSZES eü.-i dolgozót akik a legveszélyeztetetebbek a betegségre. Most már csak az intravénás drogosok és bárcás kurvák valamint ügyfeleik vannak veszélyben. Őket pedig panaszok esetén úgy is leszűrik.
Újabb soros bácsi megrendelt, politikai riogató cikk.
Helyette: mindenki hordjon helyesen maszkot azaz: külterületen orron szorosan zárt sebészi maszk amit naponta cserélnek zárt térben minimum FFP2 maszk ha kilégzőszelepes akkor sebészi maszkot is kell ráhelyezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html