A vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű oltását végre lehet hajtani - monda Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A magyar járványügyi adatok a következetes intézkedéseknek és a magyarok jogkövető magatartásának köszönhetően kedvezően alakulnak hazánkban. Az elhunytak száma is jelentős csökkenést mutat. A legutóbbi 24 órában elhuny 56 beteg közül a legfiatalabb 52 éves, a legidősebb 95 éves volt, mindketten szív- és érrendszeri problémákkal küszködtek - kezdte Müller Cecília a hétfői tájékoztatót.

Az adatok sokkal kedvezőbbek, mint néhány héttel ezelőtt, főképpen ha összehasonlítjuk a környező országokéval, amelyek közül több országban elindult a harmadik hullám és sok fejfájást okoznak a mutáns vírusok is, amelyek közül főleg a brit mutánst figyeljük - tette hozzá a tisztifőorvos.

Hétfői statisztika

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 360 418 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 024 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 243 092 fő, az aktív fertőzöttek száma 105 302 főre csökkent. 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány kezdete óta elhuny 12024 beteggel kapcsolatban kiemelte,  Magyarországon mindenki szerepel a statisztikában, aki igazolt  pozitív volt, de az elhunytak jellemzően valamilyen alapbetegségtől szenvedtek, a koronavírus pedig valamilyen mértékben hozzáadódott a halálukhoz.

Müller Cecília kedvezőnek nevezte, hogy mára a gyógyultak száma már a másfélszerese az aktív betegekének.

Eddig 146695 fő kapta meg a védőoltás első adagját, 9403 fő a második adagot is, ők egy hét  múlva védetté válnak. Ugyanakkor nincs a világon olyan vakcina, ami 100 százalékos védelmet ad - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Ma és holnap további 36270 fő részére elegendő vakcinamennyiség érkezik a Pfizertől, a Moderna pedig 9 ezer fő beoltására alkalmas adagot szállít. Mindegyik vakcina működik - hangsúlyozta Müller Cecília.

A vakcinakutatók illetve a gyártók saját tapasztalatuknak és gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát egy új fertőző betegség felbukkanásakor, hogy melyik lesz hatásos és biztonságos, az egy hipotézis mentén indul el - fogalmazott a tisztifőorvos hozzátéve, hogy a koronavírusnál mindegyik hatásos, ez bővíti azt a fegyvertárat, amivel tudunk védekezni.

Számban ugyanakkor még messze nem elegendő ez a mennyiség, a nálunk már engedélyezett AstarZeneca is bejelentette, hogy kevesebbet tud szállítani, mint korábban tervezett.

Lekötöttünk rengeteg vakcinát, de nem tudjuk sem a pontos beszállítási időpontokat, sem a mennyiségeket, ezeket ugyanis a beszállítók változtatják. Minden területet fel kell tárni és kihasználni, hogy növeljük az oltóanyag mennyiségét és elérhetőségét - hangsúlyozta. Ezért is született meg a megállapodás 2 millió adag (egymillió fő beoltására elegendő) orosz szputnyik vakcina szállítására, amit 30-60 és 90 napos határidővel fognak szállítani. Az NNK minden egyes gyártási tételt ellenőriz majd.

Ugyancsak megállapodás alatt van és tárgyalások zajlanak a kínai Sinopharm vakcina szállításáról. Ez egy elölt, inaktivált, teljes vírust  tartalmazó vakcina, ilyen volt a H1N1 járvány idején készült vakcina is.

Az oltásokkal kapcsolatban a tisztifőorvos kifejtette, hogy a második adag beadása után picit hevesebbek lehetnek a reakciók, bőrpír, duzzanat, 1-2 napos láz, ami nem meglepő és nem kell tőle megijedni, paracetamollal kezelhető. Az első adag után megindul az ellenanyag termelődés, a 2. adag után még termelődik további ellenanyag, de megindul a sejtes immunitás, kialakulnak a memóriasejtek, amik emlékezni fognak erre a kórokozóra, hogy ha a bekövetkeznek a természetes fertőződés bekövetkezne, kivédik.

Kérdésekre válaszolva tisztázódott:

Kirándulás, sportolás közben a parkokban nem kell maszkot viselni, de a csoportosulást kerülni kell és tfontos tartani a távolságot

Eddig 1,775 ezer fő regisztrált -  vagy online módon, vagy levelet küldött vissza - a vakcinára.